Qantas очаква евтиният петрол да стимулира резултатите

Пол Алън, Bloomberg

Самолет на Qantas Airways излита от летището в Сидни, Австралия. 22 юни 2015. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Самолет на Qantas Airways излита от летището в Сидни, Австралия. 22 юни 2015. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Qantas очаква евтиният петрол да подкрепи ръст на печалбата й за първото полугодие. Коментар от Сидни на Пол Алън от Bloomberg в предаването с Енджи Лау "First Up" на 15 декември 2015.

 

Qantas се възползва от евтиния петрол, нали?

Петролът е една от големите променливи, големият въпрос за авиокомпаниите. Ниските цени на петрола помагат на Qantas.

Например през същия период миналата година - първата половина от 2014 Qantas плати 4 млрд. долара за гориво. Оттогава досега цената на петрола падна с 30%.

Това им помага сериозно.

Ето и цифрите - компанията подобри прогнозата си за печалба за първото полугодие до 634-669 млн. щатски долара - това е повишение от 7,85 млн. до 9,25 млн. австралийски долара.

Голямо подобрение спрямо същия период миналата година. Тогава се очакваха 367 млн. щ.д.

Qantas каза, че ще подобри прогнозите и в горния сегмент.

 

Това показателно ли е за ефекта на промените, въведени от главния изпълнителен директор Алън Джойс?

Така е. Той често говори за това и наистина има ефект от промените. Той днес каза, че програмата за реформи е намалила разходите в цялата група. Алън Джойс на поста от 6г. и управлението му не винаги е било щастливо.

През 2011 преживя приземяването на флота, когато трябваше да прекрати корпоративен спор и оценката на един сенатор за Qantas като "фиаско".

Преживя голям натиск през тези 6г.

Програмата за промени бе доста брутална. С нея бяха намалени разходи за 2 млрд. долара. 5000 души изгубиха или ще изгубят работата си. Заплатите бяха замразени. Самият Алън Джойс намали заплатата си с 36%.

Но ето че нещата се обръщат.

Миналата годишната печалба изглежда много добре. Първата половина на следващата година, данните за която ще излязат през февруари също изглежда доста здрава.

Неизбежният въпрос, който скоро ще започне да се задава е кога акционерите на Qantas ще започнат отново да получават дивиденти? Те не са получавали от 2009.

 

Последни новини
Още от Анализи