Тревогите на Тео Фенел за индустрията

Тео Фенел, криейтив директор на Theo Fennel

Витрина на магазин на Theo Fennell в Лондон. 8 декември 2012. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Витрина на магазин на Theo Fennell в Лондон. 8 декември 2012. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тео Фенел, криейтив директор на Fennel с коментар за промените в индустрията на лукса в последните 20-30 години в интервю за Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон на 14 декември 2015.

 

Две седмици преди Коледа, като имате предвид търсенето на вашите клиенти, валутните курсове, цените на на суровините - кое ви тревожи най-много за следващите 12 месеца?

Има очевидни предизвикателства. Липсата на туристи, които идват в Англия очевидно се отразява в известна степен. В момента хората са изнервени в момента. Ние продаваме фантазия, така че все пак винаги ще има хора, които ще идват при нас.

 

Вашата клиентска база е от всички части на света - до кого се опитвате на стигнете?

Клиентите ни са по-скоро определен тип, отколкото  демография или география. Това са хора, които знаят какво искат и търсят нещо необичайно, специално. Не се интересуват от модата, нито какво мислят хората за тях.

Това са хора с чувство за хумор, които търсят нещо, което да остане за поколения, а не само до следващия сезон.

 

Виждаме част от продуктите ви. Те са много красиви, носят духовитост, много са британски. На това ниво и цени, скъпият паунд има ли някакво значение за клиентите ви?

Не точно, а и ние сме много разумни в цените.

Има известно влияние, разбира се. Но когато имате нещо красиво и добре направено, къща, обувки, без значение - ако искате нещо хубаво, ще искате то да остане вечно.

Леките различия в международните цени няма да ви вълнуват твърде много.

 

Как се промени бизнесът ви в последните 10г.

Последните 20-30 години. Когато започнах като млад, ентусиазиран младеж.. Целият свят познаваше само Tiffany. Нямаше глобални брандове.

Например Cartier имаше три магазина. Всичко беше друго. Беше свят на занаятчии, на индивидуализъм, но и тогава хората знаеха как се правят нещата.

Интересното е, че това време се върна отново. Нещата се завъртяха. Хора, които биха купили нещо само, за да са сигурни допреди няколко години, днес купуват, защото са почитатели и ценят времето.

Занаятчийството се върна. Имаме млади хора, които се учат, нови лица в бизнеса - това преди 10г. го нямаше. Това е промяната. И е чудесно.

 

Трендовете как са? Жените ли купуват повече за себе си или по-скоро като подаръци? Колко печелите тази Коледа? Ще постигнете ли половината от продажбите си за празниците?

Не. Едно време беше така. Дори повече от половината. Но сега се развихме и продаваме и в останалата част от годината.

Най-странното е, че всяка Коледа се ужасявам. Чувствам се отново малък, мисля си, че няма да има какво да сложа на масата и че семейството ми ще трябва да проси.

След това нещата се оправят, но това става все по-късно.

 

Защото хората пазаруват в последния момент ли?

Да, нещата са по-достъпни. Хората вече не бързат.

Относно навиците на клиентите за купуване, категорията на жените, които купуват за себе си се промени като дефиниция.

Винаги сме имали много голям дял жени, които пазаруват за себе си. Винаги. Защото ние, като бизнес харесваме жените. И винаги сме имали и доста гей-клиенти, които пазаруват при нас. Тези клиенти се промениха така, че вече не можем да ги познаем.

Жените, които пазаруват за себе си - на това вече не се гледа като нещо тъжно.

 

Ами звездите? Когато някоя звезда носи ваше бижу, виждате ли продажбите на подобни модели да се повишават? Трудно ли е да се оцени маркетинговия ефект от включването на звезда към продукта?

Няма съмнение, че в началото подкрепата от звезда беше много важно. Имахме чудесни приятели, които носеха нашите бижута. Това, което се промени е в нивото на продукта, който звездите носят. Ефектът от бижуто се променя от това, че известна личност го носи. Намалява все повече.

 

Кое е най-необичайното нещо, което са искали да направите?

За което мога да говоря ли?

Правим много необичайни неща постоянно. Правим буквално всичко. Току-що завършихме брошка с Ейми Уайнхаус. Правим неща, които правят разни неща.. Например пръстен, който свири "Somewhere Over the Rainbow"..

 

Последни новини
Още от Анализи