Агбо-Блуа: Петролът трябва да се стабилизира през 2016

11 от 13-те страни в ОПЕК няма да изпълнят бюджета си. Венецуела страда най-много.

Еулогио Антонио дел Пино Диас, министър на петрола на Венецуела. Виена, среща на ОПЕК, 4 декември 2015. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg Еулогио Антонио дел Пино Диас, министър на петрола на Венецуела. Виена, среща на ОПЕК, 4 декември 2015. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg

Куку Агбо-Блуа, главен анализатор в SocGen, за срещата на ОПЕК на 4 декември и ефектът, който ще има върху цената на петрола през 2016. Куку Агбо-Блуа разговаря в студиото на Bloomberg в Лондон с Анна Едуардс, Манъс Крани и Райън Чилкот на 7 декември 2015. Райън Чилкот коментира ефекта от ниските цени на изборите във Венецуела.

 

Какво мислите за срещата в петък? Това ли е краят на ОПЕК или просто хората повтарят едно и също от десетилетия? Как приемате факта, че саудитците не отстъпиха, а след като и останалите не направиха нищо, официално решиха да произвеждат повече. Тук ключовата дума е "официално", нали?

Точно така. Всъщност много от тези страни разчитат на петрола, за да изпълнят бюджета си. Колкото по-ниско пада петролът, толкова повече трябва да произвеждат, за да си осигурят постоянни приходи в долари.

Това е проблемът.

Бихте си помислили, че евтиният петрол би могъл да предизвика баланс между търсене и предлагане, но това не става.

И въпреки това нашите анализи показват, че цената на петрола би трябвало да се стабилизира на това ниво и в следващите 12 месеца да се повишава плавно.

 

Приемате ли, че в краткосрочен план може да отслабне, заради различните технически сигнали на пазара. Поевтиняваме в краткосрочен план, но след това цена до 60 долара в края на 2016?

Да, това е за Брент.

В краткосрочен план е съвсем ясно, че може да има насочване надолу в цената. Но най-важното е да се запомни, че това е част от фазата на спада. Има достатъчно баланс за стабилизиране.

 

Както казвате - ниската цена на петрола предизвиква опасения в редица страни-производителки. Например Венецуела.

Райън Чилкот:  Зле е за всички. Единадесет от 13-те страни от ОПЕК (заедно с Индонезия), няма да могат да изпълнят бюджета си през 2016 при тази цена. Но Венецуела страда повече от всички.

Венецуела беше на срещата и предложи намаление с 5% на производството. И не го получи.

Сега още броят гласовете от парламентарните избори, но те показват, че точно това тревожи венецуелците най-много. Министърът на петрола на Венецуела избухна на срещата - той беше силно разочарован.

Сега се сбъдват най-големите страхове на правителството. 99 места от 167 в парламента отиват при опозицията.

Това им дава просто мнозинство, но не и възможност да поставят на изпитание правителството на Никола Мадуро.

Но определено е проблем.

Вижте прогнозата на МВФ за ръста на Венецуела за тази година - минус 10%.

 

Да поговорим за още една суровина - желязната руда.

Под 40 долара, може да постигне нови рекорди. Това ще има последици. Но цената на желязната руда е под натиск. Тази седмица има среща на  Glencore. Всички суровини са в тревога. Това ли е дъното?

Куку Агбо-Блуа, главен анализатор SocGen: Това е въпрос за милион долара. Един елемент, който трябва да се помни е забавянето на развиващите се пазари.

В края на краищата развиващите се пазари са това място в света, където имате най-висока енергийна интензивност. При забавяне на страни с висока енергийна интензивност, не е изненада, че цените на суровините страдат. Очевидно най-яркият пример за това е Китай.

Но е важно да се мисли и за икономиката и балансиращия ефект между предлагане и търсене. Би трябвало да видим някакви признаци за стабилизиране в целия комплекс на суровините.

Трудно е да се нарече дъно, но при 12-месечен хоризонт, мисля, че би трябвало да видим поне стабилизиране или цени, по-високи от сега.

 

Последни новини
Още от Анализи