Разделението за петрола

Дан Мърто, репортер на Bloomberg

Централата на ОПЕК във Виена. Photographer: Vladimir Weiss/Bloomberg Централата на ОПЕК във Виена. Photographer: Vladimir Weiss/Bloomberg

Дан Мърто и Енджи Лау от Bloomberg коментират срещата на ОПЕК, която започва на 4 декември на фона на разделението по въпроса за производството. Коментар от 4 декември 2015.

 

Откъде идва разделението?

Главно от различните позиции, в които се намират страните. Страни като Венецуела, Еквадор, Иран – те отчаяно искат по-високи цени на петрола. Икономиките им наистина страдат, защото ниските цени на петрола не могат да поддържат правителствените приходи и те искат тези намаления.

От друга страна обаче имаме държава като Саудитска Арабия, която произвежда петрол на една от най-ниските цени, разполага със стабилни финанси и може да издържи на доста по-дълъг период от ниски цени и все още не е готова да намали производството.

ОПЕК не е демокрацията, за каквато я мислим където мнозинството управлява, трябва ви единодушно решение, а в момента Саудитска Арабия държи всички карти и настоява да държи високо производство.

 

Защо обаче Саудитска Арабия пренебрегва останалите страни-износителки?

Саудитска Арабия не получава отговора, който търсеше през последната година откакто цените на петрола се сринаха.

Саудитска Арабия се надяваше този срив да доведе до ограничаване на производството в целия свят и цените да се повишат.

В действителност, производството не намаля, както се очакваше.

В САЩ нефтодобивните компании започнаха да използват по-високо технологични методи и намалиха разходите, за да държат производството доста по-високо от очакванията.

В страни като Русия отслабването на местната им валута спрямо долара означава, че те не бяха толкова засегнати от спада в цените, колкото се очакваше.

 

Последни новини
Още от Пазари