Най-важното за: Дебатът за минималната заплата

Просперитет или безработица носи повишението на минималното заплащане

Работещите на минимална заплата често са младежи. снимка: Paul Thomas/Bloomberg Работещите на минимална заплата често са младежи. снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Българското правителство обмисля от 2017 т. да определя минимална работна заплата само за бюджетния сектор, а работодателите и синдикатите да договарят минимални възнаграждения по длъжности. За тези намерения за реформи, които биха засегнали и системата на минимални осигурителни прагове, се разбра от интервю на заместник министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев в "24 часа".

Дебатът за минималното заплащане е гореща тема в целия свят. От Вашингтон до Берлин политиците и икономистите спорят за техните скрити разходи. Дали минималната заплата води до по-високо благосъстояние или до по-малко работни места? Можем ли да игнорираме недостатъците на по-високите трудови разходи, все едно не действа законът за търсенето и предлагането?

България

От влизането на България в ЕС досега минималната работна заплата е нараснала със 138%, докато от началото на 2007 г. цените, измерени чрез ИПЦ, са се повишили с 33 на сто. Предвижда се МРЗ да нарасне до 420 лева през 2016 г., като достигне 460 лева през 2017 и 2018 г.

Това би било равно на 48% от средната работна заплата за третото тримесечие.

В бюджета за следващата година се залага и ръст на минималните осигурителни прагове със 7.5% 

По света

Bloomberg обобщава ситуацията:

28 страни докладват данни за минималните заплати на ОИСР. Първата е Нова Зеландия, през 1894 г. Ставката в САЩ, 7.25 долара на час е десетата най-висока в реално изражение, след тази във Великобритания - около 10 долара, Австралия - 12 долара. Нещо повече: измерено като дял от средната заплата, САЩ, където минималното заплащане е 37%, е на 25 позиция - нива, близки до тези в Мексико и Чехия.
Германия прие за първи път минимална заплата, около 9 долара, през юли 2014. Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предложението да установят най-високата ставка от 25 долара на час. 
Въпреки различните детайли аргументите са едни и същи: Дали подовете на заплати помагат или пречат на икономиката. В своето обръщение за Състоянието на Съюза от 2013 г. президентът Барак Обама предизвика Конгреса да увеличи федералната минимална заплата до 10.10 долара. Но републиканците в Конгреса не подеха, така че година по-късно Обама установи минимална заплата за федералните подизпълнители и призова губернаторите и кметовете да дадат повишение на Америка. Гласоподавателите в четири щата го направиха, 29 щата и най-малко 8 града в САЩ вече имат по-висока минимална заплата от федералната. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви през ноември планове да увеличи прага на заплащането до 15 долара за всички работници в щата. Според анализ на бюджетната служба на Конгреса прилагането на минимална заплата от 10.10 долара в национален мащат ще извади 900 000 души от бедността, но ще елиминира 500 000 нископлатени работни места.

Предистория

Федералната минимална заплата в САЩ е повишавана 22 пъти след като Конгресът я одобри през 1938 г. на ниво от 25 цента за час. За последен път тя е увеличена през 2007. Най-голяма е била нейната покупателна сила през 1968 г. Тогавашната минимална надница от 1.60 долара се равнява 10.80 долара по цени от 2015. Някои изследвания заключават, че по-високите прагове на заплащане водят по-малко работни места. Това беше общо прието до 90-те години. Изследване от 1994 г. сравнява заетостта в заведенията за бързо хранене в Ню Джърси и Пенсилвания две години след като първият щат повиши минималната заплата от  $4.25 до  $5.05. Оказва се, че перспективите за нископлатените работници в Ню Джърси са се подобрили.
Според застъпниците на минималната заплата работниците не са единствените облагодетелствани. Те твърдят, че компаниите, които разчитат на нископлатен труд като Wal-Mart и McDonald’s, се радват на по-малко текучество и увеличени потребление. По-малко разчитат на социални помощи, за да вържат двата края.
Но тъй като няма безплатен обяд все някой трябва да поеме сметката. Това са нископлатените служители, които имат по-малко работни места на разположение. Минималната заплата е неефективен инструмент за намаляване на бедността, тъй като много от нейните получатели като тейнейджърите, не са бедни.
В САЩ само 4% от 144 млн. работници получават федералния минимум от $7.25 на час.

Още източници

Данните на ОИСР

Изследването на Дейвид Нюмарк и Уилям Уошър, което обобщава историята на минималната заплата в САЩ
Прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса за влиянието на федерална минимална заплата от 10.10 долара
Доклад на CEPR в полза на увеличението

Последни новини
Още от Анализи