Разходите за здравеопазване може да вдигнат инфлацията в САЩ

Това показва доклад на Goldman Sachs

Проверка на таблетки в края на конвейерна лента. Снимка: Jonathan Drake/Bloomberg News Проверка на таблетки в края на конвейерна лента. Снимка: Jonathan Drake/Bloomberg News

Разходите за здравеопазване, които представляват сериозна част от предпочитания от Фед измерител на инфлацията, ще нараснат. Това показва доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg. 

„Инфлацията в сектора на зравеопазването обикновено е по-висока спрямо общата. През последните няколко години обаче това беше точно обратното“, пише икономистът Алек Филипс. 

Фед използва базовия индекс на цените на разходите за лично потребление (PCE) като основен измерител на инфлацията, а разходите за медицински продукти представляват сериозна част от него. 

Този делфационен натиск, произтичащ главно от държавния сектор, е близо до достигането на инфлексна точка (при която тенденцията ще се обърне б.р.), пише в доклада на Goldman. 

Икономистът Алек Филипс посочва 4 фактора (политически мерки), които към момента потискат инфлацията в сферата на здравеопазването, измерена чрез PCE индекса, с 1,1% на годишна база. По този начин базовата инфлацията намалява с 0,2%, също на годишна база.

През второто тримесечие на 2016 г. обаче нещата вече няма да стоят така и базовата инфлация ще се повиши. Инфлацията в сферата на здравеопазването, измерена чрез PCE индекса, трябва да се върне на ниво от ръст от 1,5% на годишна база. Това ще доведе до ръст в базовия индекс на цените на разходите за лично потребление от 0,15%. Пише Филипс.

През септември 2015 г.  базовият индекс на цените на разходите за лично потребление отбеляза ръст от 1,3% на годишна база, което е доста далеч от целта на Фед за ръст в размер на 2%.

Фед даде сигнали, че може да вдигне лихвите още през декември 2015 г. и за централната банка на САЩ ще е голямо предизвикателство заедно с този ход да се приближи към целевата инфлация от 2%.

Според доклада на Goldman Sachs секторът на здравеопазването ще помогне в тази насока. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи