Евтиният петрол забавя мерките срещу климатичните промени

Международната енергийна агенция вижда заплаха за чистата енергия

Газостанция. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Газостанция. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Спадът в цените на енергията застрашава усилията да се намали замърсяването,виновно за глобалното затопляне. Това се отнася за тези проекти, които целят да се извлече повече от барел петрол, коментира Международната енергийна агенция в годишната си оценка на пазарите.

Ако цената на петрола остане около 50 долара за барел до края на десетилетието, по-евтините конвенционални горива ще забавят развитието на електроавтомобилите и биогоривата, които спомагат за намаляването на въглеродните емисии, каза организацията. Подобрения за около 800 млрд. долара в коли, камиони и самолети се очаква да бъдат изгубени.

Въпреки че ниските цени на суровините помагат на света да се възстанови от икономическата криза,те също така оказват натиск върху вятърните и слънчевите енергоизточници и правят така да е нужно повече време да се избият парите.

Спадът на петрола от 140 долара през 2008 бе съпроводен от еквивалентни такива при въглищата и природния газ – главните конкуренти на слънцето и вятъра.  

Почти половината от инвестициите в производство на ел. енергия миналата година отидоха за възобновяеми източници и се очаква да надминат въглищата като най-масовия енергиен източник към началото на тридесетте години на този век. Те ще заемат 50% дял в Европейския  съюз, 30% в Япония и Китай, 25% в САЩ и Индия, изчисляват от от IEA. Тези инвестиции трябва да забавят глобалното увеличение на температурите до 2.7 градуса до края на века, според техните изчисления. Това е повече от двата градуса, поставени като цел от ООН, но по-малко от 4-те градуса, за които предупреждават учените, ако се бездейства.  

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Анализи