Петролната индустрия е предупредена

Проектът за нефтопровода Keystone – спрян, срещу Exxon започна разследване

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

6 октомври 2015 г. донесе две големи новини за петролната индустрия и за климата на Земята. На първо място президентът на САЩ Барак Обама спря проекта за петролопровода между Канда и САЩ Keystone XL. Освен това главният прокурор на Ню Йорк започна разследване срещу петролния гигант Exxon, търсейки информация дали най-големият износител на петрол в света е подвеждал обществото, прикривайки информация, в продължение на почти 40 години. 

Прекратяване на проекта Kestone е по-скоро символично, отколкото съществено. Нефтопроводът, който щеше да служи за пренос на петрол от Канада за американските рафинерии в Мексикансия залив, щеше да допринесе с 3,4 милиарда долара към икономическия растеж. Осъществяването на проекта обаче щеше да има влияние и върху климатичните промени, защото след изграждането му щеше да се увеличи добива на петрол от битумни пясъци в Канада, при който карбоновите емисии са с около 17% по-интензивни спрямо традиционния добив на петрол. Спирането на проекта няма да доведе до спад в производството на петрол от битумни пясъци, нито ще има негативен ефект върху икономиката като цяло. 

Разследването, започнато срещу Exxon обаче, може да има по-широко влияние. Петролният гигант е подозиран в укриването на информация, че бизнес дейността на компанията носи климатични рискове, с която учените му са разполагали още през 1977 г. Обвиненията към петролната индустрия в дезинформация отдавна са сравнявани с действията на тютюневата индустрия, която в крайна сметка се съгласи да плати стотици милиарди долари обезщетения. 

Двете новини идват в навечерението на среща на 80 световни лидери в Париж, която ще се проведе през ноември 2015 г. Поводът на срещата е обсъждането на последните детайли по най-амбициозния световен пакт за ограничаване на курса на климатичните промени в бъдеще. Най-големите настоящи замърсители – САЩ, Китай и Индия – вече дадоха сериозни дългосрочни обещания преди срещата. 

Светът ще е зависим от петрола в продължение на десетилетия, но 2015 г. може да бъде помнена като началота на края на тази зависимост, а спирането на проекта Keystone и разследването срещу Exxon – като събитията, сложили това начало. 

 

Последни новини
Още от Анализи