Й.Соколов: Хората оценяват добрите кметове

Йордан Соколов пред Bloomberg TV Bulgaria за кметските избори

Йордан Соколов, юрист и бивш председател на НС, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Соколов, юрист и бивш председател на НС, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на юриста Йордан Соколов в Бизнес старт на телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 26/10/2015. Йордан Соколов разговаря с Ганиела Ангелова.

 

Виждаме резултатите в София, Бургас, Варна, където кметовете очевидно са се справили с всички предизвикателства. Радвам се и на резултата на Реформаторския блок, който преодоля и някакви малки, вътрешни сътресения, но се яви като единна формация на тези избори и се представи добре. А това беше едва ли не едно от условията, за да продължи това правителство в този формат.

Сравнително добре се представиха и другите партии от управляващите, включително АБВ..

 

Загуби ли БСП?

След балотажа ще стане съвсем ясно. На едни избори относителните и абсолютните числа на подкрепящите една страна са едно, но резултатите са най-важните. Може някъде да имат много добър резултат, но ако не водят до спечелване на место, резултат няма.

 

Преразпределение на портфейли?

Не. Очевидно на ДПС му се иска.. ДПС не е свикнал да е в опозиция, колкото и да твърдят, че това било здравословно политически.. не е така.

ДПС за мен е партията, която най-добре използваше ресурсите на властта, докато и когато бе в управление.

Виждаме, че не само че няма да има предсрочни избори, но те показаха, че това управляващо мнозинство и това правителство колкото и да е странно, когато двата основни стълба се представят добре - ГЕРБ и РБ, то ще продължи и изкара целия мандат.

 

Какво следва от референдума?

Народните представители трябва да си поемат отговорността те да решат този въпрос. С референдум не се решава, а само се открива пътя за решаването на въпроса при нас. Съжалявам за отпадането на другите два въпроса, особено за задължителното гласуване.

Прави се огромна грешка: никъде в Конституцията не се говори, че някой има право да гласува. Това бяха текстовете на стари конституции.

В сега действащата е казано: "право да избираш", което е съвсем друго".

 

Последни новини
Още от Анализи