Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Петролът и американските облигации поскъпнаха след атаката на Израел

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 19.04.2024 г.

10:15 | 19 април 2024
Обновен: 10:23 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Израел е нанесъл ответен удар по Иран, твърдят американски служители. Експлозия е била чута рано тази сутрин в централния ирански град Исфахан, съобщи информационната агенция на страната Fars. От Исфахан са били изстреляни част от ракетите на Иран срещу Израел на 13 април. Преустановени са полетите в Исфахан и иранските градове Техеран и Шираз, както и на летищата по западните граници на страната, съобщи и иранската информационна агенция. Според американски служители израелски представители са уведомили САЩ по-рано в четвъртък, че планират да предприемат ответни действия през следващите 24-48 часа. Говорителите на Съвета за национална сигурност и на Пентагона отказаха коментар.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския министър на отбраната Йоав Галант в четвъртък. Това заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър в изявление преди съобщението за ударите. Двамата мъже са обсъдили "регионалните заплахи и дестабилизиращите действия на Иран в Близкия изток", уточни Райдър. В изявлението не се казва дали Галант е предупредил Остин за ударите. В миналото Техеран редовно е обвинявал Израел в нападения и саботажи, насочени срещу негови ядрени и военни обекти, включително в Исфахан, където се намират някои от ключовите му съоръжения за обогатяване на ядрено гориво и ракети.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели, но Израел и съюзниците му го обвиняват, че се стреми да разработи атомно оръжие. Вчера иранският външен министър предупреди да не се предприемат ответни мерки за нападението през уикенда. "В случай че израелският режим отново предприеме авантюристични действия и действия срещу интересите на Иран, следващият отговор от наша страна ще бъде незабавен и на максимално равнище", каза той.

Вследствие на съобщенията цената на суровия петрол тип "Брент" надхвърли 90 долара за барел. Търговците се подготвят за израелския отговор на безпрецедентната ракетна атака и нападението с дрон от страна на Ислямската република миналия уикенд, като реториката между двете страни се изостри, след като Техеран предупреди да не нанася удари по ядрените си съоръжения. Близкият изток осигурява около една трета от световните доставки на суров петрол."В зависимост от естеството на ударите се приближаваме към сценарий, при който рисковете за предлагането стават реалност", заяви Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Груп в Сингапур.

"Пазарът вероятно ще трябва да започне да определя още по-голяма рискова премия."Ограниченията на доставките, организирани от ОПЕК+, които включват съкращения в Саудитска Арабия и Русия, означават, че групата производители разполага с буфер от неизползван капацитет от няколко милиона барела на ден.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.