Донев: Обсъждаме нови мерки в подкрепа на бизнеса

За да се осигурят належащи плащания е нужно преструктуриране на бюджета, обяви служебният социален министър Гълъб Донев

20:04 | 17 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

60 на 40 е една от най-ефективните мерки, но тя е свързана с един огромен финансов ресурс. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той посочи още, че до момента по нея са изразходвани 1,2 млрд. лв., а до края на юни са необходими още 120 млн. лв.

„Няма източници в бюджета за нейното финансиране. Осигуряването на финансов ресурс тепърва предстои“, каза министър Донев и добави, че се прави анализ за намирането на източници на финансиране.

Според него малките и средните предприятия не са получили достатъчно подкрепа за запазване на заетостта.

„Обсъждат се нови инструменти в подкрепа на бизнеса, на възстановяването на предприятията след коронакризата“, каза служебният министър. 

„В най-скоро време няколко подобни мерки ще бъдат обявени“, посочи още той.

Сред мерките, които се обсъждат в момента, Донев посочи кредитиране на бизнеса и подкрепа на бизнеса за осигурителните вноски, които дължи.

Социалният министър заяви още, че единственият начин да се осигурят средства за належащите социални плащания и мерки е преструктурирането на бюджета.

Гълъб Донев коментира и проверката в Българската банка за развитие. „Това, което е продължение на вчерашните изявления на министър Петков, е, че от днес вече е назначил одитната комисия, която е междуведомствена от Министерство на икономика и Министерство на финансите. Целта тук е да се покаже прозрачността, грижата за публичния ресурс, средствата, които се разходват от банката“, посочи още той.