Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Спедиторският бизнес изпитва глад за квалифицирани кадри

Момчил Антов, директор на Национално сдружение на българските спедитори, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 08.04.2021

20:02 | 8 април 2021
Обновен: 21:08 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова

Спедиторският бранш изпитва сериозен недостиг на трудови ресурси. Нивото на заетост в България преди пандемията беше на едно добро ниво, но продължава липсата на специализирани кадри в областта на спедицията. Това заяви Момчил Антов, директор на Национално сдружение на българските спедитори пред репортера Велина Велинова в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Сред другите проблеми са подобряване на обслужването на клиентите, което е един перманентен процес. Другото предизвикателство е целта за намаляване на себестойността на операциите във всяка една фирма. Едно от решенията в тази област е дигитализацията на процеса".

От думите на госта стана ясно, че недостигът на квалифицирани кадри е свързан с малкото на брой учебни заведения, както на ниво средно образование, така и на ниво висше. Учебният център към сдужението се явява като една бяла лястовица, която се опитва да компенсира липсата на учебни заведения, обучаващи кадри, за да станат спедитори.

"Повишеното търсене на услугите в момента няма да допринесе за разрешаването на проблема с недостига на кадри. Вместо това имаме нужда от едно натрупване на знания, което не може да бъде постигнато в рамките на една година", заяви Момчил Антов.

"През последните години се положиха доста усилия за дигитализирането на спедиторските процеси. Доста фирми направиха инвестиции в тази област. Всички ние сме зависими и от държавата в това отношение и водим преговори по признаването на дигиталните документи".

"За съжаление в тази област сме по-скоро догонващи. Причината е, че дигитализацията е скъп процес, изискващ инвестиции в техника и софтуер. В сравнение с другите балкански страни може би сме по-добре, но ако се сравняваме с нивото на спедиторските услуги в Западна Европа, не може да се каже, че сме равнопоставени", допълни още гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”  гледайте  тук.