Как Google разпознава съдържанието чрез E-A-T и YMYL

13:00 | 1 юли 2020
Обновен: 19:11 | 1 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Как Google разпознава съдържанието чрез E-A-T и YMYL

През последните години все повече наблюдаваме интересно явление при търсачките онлайн, и по-конкретно Google - стремежът за все по-качествени резултати. Релевантността вече не е единственият критерий за класиране, а наравно с нея се нареждат и качеството, авторитетността, доверието и експертността на уебсайтовете.

Поведението на потребителите онлайн днес се промени и всеки човек търси информация, продукти или услуги от опитни експерти, които не се притесняват да покажат себе си, бранда си,  опита си до момента, и дори да споделят практически съвети.

Така на база на своята висша ценност да предоставя винаги добър User Experience,  Google създаде собствени алгоритми за проверка и разпознаване на експертното и авторитетно съдържание, както и брандове и тяхната репутация. Те са 2, носещи абревиатурите:

 - EAT /Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness/

- YMYL /Your Money, Your Life/

Произход или откъде идват ЕАТ & YMYL

Началото им започва от създаден документ наречен Google Search Quality Guidelines, за екип от специалисти на Google, които се наричат Search Quality Raters. Те са тренирани ръчно да оценяват резултатите по ключови фрази в търсещата машина. Целта им е една - да се откроят качествените, надеждни и авторитетни сайтове, от тези, които подават подвеждаща информация и предлагат услуги с лоша репутация.

Тези експерти играят изключително важна роля за посоките на промени на алгоритмите на Google.

Какво е ЕАТ?

E-A-T означава Експертност, Авторитетност и Доверие - три фактора, които Google използва, за да измери колко доверие трябва да има в даден бранд или уебсайт. Алгоритмите на Google имат за цел да предоставят на своите потребители възможно най-доброто изживяване, затова и търсещата машина иска да класира високо само сайтове с високо качество и доказана репутация.

Освен всичко това, маркетинговите анализи на бизнесите показват, че сайтове и брандове, които покриват тези фактори, отбелязват и добро покачване на продажбите и приходите си, защото целевата им аудитория се доверява в доста по-висока степен.

Защо експертност, доверие и авторитетност?

Експертност

Експертността е едно от качествата на собствениците на бизнеси, което доста лесно и бързо проличава и екипът на Google е наясно с това. Така, ако пишете статия или друг вид материал и разглеждате повърхностно даден проблем или тема, претендирайки, че сте експерт, то истински специалист във вашата ниша ще опише в много по-големи детайли всички теми и подтеми като използва експертна нишова терминология и прилага собствени изследвания и методики.

По мнение на екипа от Serpact, базирано на практически анализи, да си общ експерт, обаче, в дадена ниша днес също не е напълно достатъчно, защото тенденциите и очакванията на потребителите налагат и да се откроите с определен фокус, а именно да дадете повече добавена стойност в сравнение с Вашата конкуренция.

Авторитетност и доверие

По подобен начин авторитетността и доверието към даден експерт и уебсайта му се оценяват от Google, за да провери търсещата машина дали наистина може да му вярва като истинен и надежден.  Най-често доверието към един уеб сайт се калкулира въз основа на връзките и споменаванията, които открива Google от други домейни. В това число се включват всички всички видове присъствие на даден бизнес по различни типове сайтове онлайн.  Колкото по-високо е доверието към домейна на даден сайт, толкова по-голямо доверие влага и Google в даден сайт.

Какво е YMYL?

Съкращението YMYL означава -  Вашите пари, вашият живот. Този алгоритъм се отнася до заявки за търсене, които могат да доведат до това, че търсещият човек ще повери парите си или живота си (т.е. неговото здраве и благосъстояние). Това най-често са всички сайтове, които изискват чувствителна информация от страна на потребителите като данни за дебитни и кредитни карти, лични данни и други. Google третира тези уеб сайтове с особено отношение, което е доста по-стриктно и с повишено внимание.

Кои са някои типични YMYL сайтове и индустрии?

Google категоризира следните страници като YMYL  (както и на ниво домейн):

- Страници за пазаруване и финансови транзакции

- Страници с финансова, медицинска и правна информация

Според нас обаче, насоките на YMYL се простират много по-далеч от горните категории. Често агресивните опити на някого да продаде нещо - услуга или продукт, водят до понижаване на доверието от страна на Google към даден специалист или бизнес, респективно и на потребителите на търсенето. Ето защо ние от Serpact, в услугата ни за изготвяне на стратегии за съдържание, винаги съветваме клиентите си да бъдат внимателни с прекомерното поставяне на линкове към продуктите и  услугите им в тяхното образователно съдържание.

ЕАТ и YMYL се отнасят за всеки сайт?

Няма значение дали смятате, че вашият малък сайт за електронна търговия или корпоративен сайт не трябва да следва YMYL или EAT, дори и да е уебсайт с една страница с данни за контакт или като цяло не продава нищо. Всеки домейн трябва да показва, че може да му се вярва от хората и от Google.

Няма значение колко евтини са вашите продукти или услуги - ако искате хората да ви поверят парите си или живота си, се очаква от вас да спечелите доверието на Google и потребителите му, като демонстрирате причините, поради които той трябва да показва страниците на вашия уебсайт.

E-A-T и YMYL проникват във всичко, така че е най-добре да оптимизираме за тях така или иначе и да подобрим качеството на услугата - и потенциалната способност за класиране в полза на бизнеса ни онлайн.

В следващото видео, гледайте разговор със световния експерт Marie Haynes в уебинар от серията SerpAsk,  който разисква най-много от сферата на ЕАТ & YMYL:

<