Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българи разработиха Covid-19 калкулатор, който изчислява риска от заразяване

Доц. Данаил Брезов, преподавател по математика в УАСГ, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 02.06.2020

20:02 | 2 юни 2020
Обновен: 10:29 | 26 юни 2020
Автор: Даяна Попова

Covid-19 калкулаторът е инструмент за изчисляване на риска от заразяване, който е индивидуален за всеки. Това каза доц. Данаил Брезов, преподавател по математика в УАСГ, в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю". 

“Ако планирате пътуване в чужбина, може да въведете дестинацията, а след това ще се попълнят автоматично няколко параметри - броят заразени на 1000 души и дневното нарастване на този брой. Това са усреднени стойности, които ние изчисляваме на база на съществуващи статистики, които се опресняват всеки ден”.  

По думите му тези данни зависят изцяло от държавите, които ги предоставят.  

“Има някои страни, които въвеждат данни веднъж на две седмици, други - по няколко пъти на ден. Има такива, които тестват масово и такива които казват, че няма вирус. Практиките са различни, така че на тези автоматични стойности човек не трябва да се предоверява. В някои случаи реалната стойност на параметъра е в пъти повече”.  

Брезов посочи, че има и други параметри - например, вероятността за пренасяне на заразата при контакт с болен човек.  

В началото на епидемията от Covid-19 доц. Данаил Брезов разработва платформата заедно с Борислав Иванов, който е софтуерен инженер в Uber.  

Може да видите калкулатора тук. 

Цялото интервю вижте във видеото.