Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергоспестовните навици на човек могат да намалят с до 20% разходите му

Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“ , "Чиста енергия", 22.11.2023 г.

21:35 | 22 ноември 2023
Обновен: 13:20 | 24 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

За разлика от миналата година, през 2023 г., като че ли навлизаме по-спокойно в отоплителния период. Хората могат предварително да планират сезона, но със сигурност не може да кажем, че ще бъде по-лек, така че на дневен ред стои нуждата от пестене. Имаме потенциала да намалим натиска си върху семейния бюджет, стига само да променим поведението и нагласите си и усвоим някои базисни знания относно енергийната ефективност. Нашите изчисления показват, че ако човек следва целия енергоспестовен план и го превърне в навик, а не в някакво усилие, теглейки чертата, може да се окаже, че е спестил с до 20% от разходите си. Точно затова ние наблягаме на предоставянето на знанието. Оттам нататък вече отговорност на всеки от нас е дали ще създаде такива навици у себе си или не. Това каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“ в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

Николов споделя най-различни "дребни трикове" от своя опит, които обаче събрани заедно са от огромно значение за постигането на енергийна ефективност. На първо място гостът изтъква проветряването, като подчертава, че е правилно то да се извършва чрез широко отваряне на прозореца за 1-2 минути, по 2 до 3 пъти на ден. Това е достатъчно, за да имаме чист въздух в помещението и в същото време да загубим най-малко енергия. На второ място Николов нарежда наличието на камини в домакинствата, чиито комини обаче ако не са добре затворени, изтеглят цялата топлина на дома. Поради тази причина гостът съветва, че ако тази камина не се ползва като основен източник на отопление, е най-добре коминът да се затвори. Друга сериозна препоръка отправена от Николов е свързана с ползването на топла вода. По негови думи масово бойлерите се нагряват до края на капацитета си, което води до излишно загряване на вода, а тя впоследствие изстива и не се използва. Препоръчителната температура е около 55 градуса.

"Когато подготвяхме тези съвети миналата година това, от което бях много впечатлен и научих за себе си, беше правилото да не опираме хладилника плътно до стената, защото топлообменника отзад се нуждае от разстояние, за да има циркулация на въздуха. Ако тя не е осигурена, тогава компресорът на хладилника започва допълнително да завърта течността и да харчи повече ток... Добавям към това и необходимостта от размразяване. Когато фризерът е покрит с лед, тогава се налага компресорът отново да прави излишни движения и така хладилникът харчи повече ток."

В разгара на сезона на намаленията и промоциите, гостът коментира, че на пазара има както реални, така и не толкова изгодни предложения. Той изтъква, че в този случай отговорността на потребителите е ключова, тъй като те са тези, въоръжени с права и са длъжни да ги отстояват. Това означава, че те трябва да се научат да избягват такива капани, като следят пазара предварително и са наясно с продуктите, които искат.

"Най-честите сигнали, които получаваме са от хората, които се оплакват от невъзможността да върнат закупен продукт във физически магазин. Ние имаме право на връщане по закон, ако пазаруваме онлайн или извън търговския обект, но такова право законът не ни е е предоставил при пазаруване в класическия магазин."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.