Роберт Хабек предупреди, че решението за бюджета може да оскъпи енергията за домакинствата

Съдиите от Конституционния съд заявиха, че 60 млрд. евро от неизползвани кредитни разрешения не могат да бъдат прехвърлени в правителствения фонд за климата и трансформацията

17:45 | 20 ноември 2023
Обновен: 17:47 | 20 ноември 2023
Автор: Иън Роджърс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек заяви, че решението на висшия съд на страната от миналата седмица, с което се ограничава използването на извънбюджетни специални фондове, е сериозен удар за най-голямата икономика в Европа и може да доведе до по-високи разходи за енергия за домакинствата и предприятията.

Съдиите от Конституционния съд заявиха, че 60 млрд. евро от неизползвани кредитни разрешения не могат да бъдат прехвърлени в правителствения фонд за климата и трансформацията, което може да застраши проекти като разширяването на водородната инфраструктура и станциите за зареждане на електрически превозни средства.

Въпреки че правителството все още проучва решението и начините за прилагането му, вече е ясно, че то ще има "огромни последици" за превръщането на Германия в по-чиста и технологично напреднала икономика, заяви Хабек в понеделник в интервю за радио Deutschlandfunk. То потенциално може да окаже влияние и върху подобни извънбюджетни превозни средства, добави той.


Специалните фондове на Германия надхвърлят редовния бюджет

"Става въпрос за основната същност на германската икономика", каза Хабек. "Отговорът не е лесен за намиране и нещата могат да станат наистина трудни." Сред инициативите, които са застрашени, според него, са правителствената подкрепа за усилията на компаниите за екологизиране на производствените процеси, включително в стоманодобивната промишленост, и разширяването на използването на слънчева енергия.

Освен че обърка бюджетната политика на управляващата коалиция, взривяващото решение предизвика нов дебат относно правилата, залегнали в конституцията на Германия, които ограничават нетното ново заемане, известни като дългова спирачка.

Депутатите от Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц и Зелените на Хабек призоваха правилата отново да бъдат временно отменени, тъй като те трябваше да помогнат на правителството да се справи с последиците от пандемията Covid-19 и енергийната криза. Свободните демократи, водени от министъра на финансите Кристиан Линднер, категорично отхвърлиха подобен ход.

Хабек, който е и министър на икономиката, заяви, че макар да смята, че правилата са "негъвкави", е наясно, че ограниченията на коалицията със Свободната демократична партия (FDP) ограничават възможностите за маневриране. Запитан дали повторното спиране на дълговата спирачка е правилният ход, той каза, че е твърде рано да се каже и отказа да "спекулира".

"Мога само да се позова на икономическите данни и да отбележа, че през 2023 г. има три тримесечия на почти нулев растеж", каза Хабек. "Все още не е решено как ще приложим това решение."

Главният говорител на Шолц, Щефен Хебестрит, заяви в понеделник, че правителственият анализ на "сложното правно решение" продължава и "със сигурност ще отнеме още няколко дни".

Хабек също така изрази мнение, че съдебното решение ще се отрази на германския Фонд за икономическо стабилизиране, известен като WSF.

Ако това се окаже вярно, то може да има последици за около 30 млрд. евро нетен нов дълг, който беше отпуснат, за да предпази дружествата от високите цени на енергията. Този заем може да се наложи да бъде отчетен със задна дата в бюджета за 2023 г., което ще доведе до нарушаване на правилата за дълговата спирачка, за чието възстановяване Линднер настояваше.

Ако правителството бъде принудено да предприеме действия по отношение на фондовете на WSF, това ще означава, че домакинствата и фирмите ще се сблъскат с по-високи цени на електроенергията, а евентуално и с по-високи разходи за газ, каза Хабек.

Той се нахвърли върху опозиционните консерватори, които подадоха жалба в Конституционния съд срещу фонда KTF, и заяви, че един от резултатите е, че правителството вече не може да си позволи да предпазва потребителите от скъпа енергия.

"Трябва да кажем, че те подадоха жалбата в полза на хората в Германия, които плащат по-високи цени", казва той пред Deutschlandfunk.

Саския Ескен, съпредседател на социалдемократите на Шолц, заяви през уикенда пред медийната група Funke, че в резултат на съдебното решение правителството вероятно ще трябва да спре дълговата спирачка през 2023 и 2024 г.

Тя също така призова за по-общо разхлабване на фискалните правила. Коалицията ще се нуждае от подкрепата на консерваторите за подобна стъпка, тъй като е необходимо мнозинство от две трети в парламента.