Г. Шопов, НАСП: Строителният сектор се нуждае от ясни, точни и строги правила

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) и управител на "Тобо проект", Имот: Взет или нает, 22.11.2022

16:45 | 28 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

Основните проблеми пред строителните компании у нас са свързани с огромната административна тежест. Процесът от закупуване на имота, ако трябва да се прави и градоустройство на даден парцел, до започване на строителството отнема между две и четири  години. А самото строителство – две години. Това е много дълъг период. Освен това, инвеститорът няма никаква сигурност, че ще може да строи върху това, което е купил – правилата непрекъснато се променят, изискванията са неясни. Това повишава цената на даден продукт и намалява предлагането, което влияе на целия сектор. Това заяви Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) и управител на "Тобо проект", в подкаста „Имот: Взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева.

По думите на Шопов строителният сектор се нуждае от въвеждането на ясни, точни и строги правила, които регулират територията и издаването на документация. „Всичко това ще направи предвидим самия бизнес и капиталът, който се насочва към него“, отбеляза той.

Според Шопов жилищата ново строителство могат да са по-евтини, но държавата не трябва да се опитва да регулира пазара с административни мерки.

„Когато в една пазарна икономика държавата се опитва да администрира, резултатът е лош“.

Той посочи, че за успокояване на цените е необходимо да се увеличи предлагането. „Трябва да има жилищна политика – програма за регулиране на нови територии и изграждане на жилища в тях“, заяви Шопов.

Експертът посъветва купувачите „на зелено“ да внимават каква история има предприемачът, на когото се доверяват, както и да проверяват строителната документация. И отбеляза, че според анализ на НАСП рискът при подобна покупка е минимален.

„Под 1% са неуспешните проекти, които са продавани на зелено“.

Шопов коментира и последните тенденции в строителството. Сред тях той открои по-високите очаквания на клиентите – основно по отношение на околната среда.

Площта на жилищата намалява, стана ясно още от разговора. „Ако преди 25 години един тристаен апартамент беше минимум 110 кв. м, в момента се продават масово тристайни апартаменти по 85 кв. м… Жилищата са по-качествени, по-скъпи, но жилищните площи са по-малки“, каза Шопов.

Повече по темата чуйте в подкаста.