Епизод 2 - Изисквания към новото строителство в София

инж. Георги Шопов – строителен предприемач и кмета на район Витоша – Теодор Петков, подкаст „Имот: взет или нает“, 07.06.22

12:00 | 7 юни 2022
Обновен: 15:02 | 7 юни 2022
Автор: Таня Жекова

В този епизод на подкаста „Имот: взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева ще обсъдим новото строителство на жилища в София, как се отразява инфлацията, рискови ли са покупките „на зелено“ и какви са новите изисквания на купувачите – в разговор с инж. Георги Шопов – строителен предприемач и кмета на район Витоша – Теодор Петков.

„Проблемът е, че стоката се договаря сега, а е готова след 2 години, и при такава висока инфлация не може да се предвиди каква ще бъде цената след 2 години. От друга страна трябва да се договориш с клиента и да му дадеш цена. Негативното явление на пазара е, че много предприемачи спряха продажбите, защото им е много по-изгодно да продадат след акт 16, когато инфлацията ще е нараснала още повече. Това създава дефицит на пазара. Намаляването на предлагането води до още по-голямо увеличаване на стойността на жилището. Това е много опасна тенденция, защото ако цените продължат да нарастват с тези темпове жилищата ще станат недостъпни за населението както в Западна Европа и няма да имаме клиенти“.

По негови думи годишната инфлация на пазара на имотите преди войната в Украйна е била 27%. Според него „инфлацията от 27% е резултат от огромния паричен поток, от масата пари, които се напечатаха в САЩ и в ЕС по време на пандемията“. От друга страна Шопов е оптимист и смята, че допълнителната инфлация, възникнала след войната, е спекулативна и ще отшуми.

„Инфлацията от последните месеци е спекулативна и ще изчезне. Арматурното желязо преди 1 година беше 1 лв, в момента е между 2.40 и 2.80лв, това е моментен пик с оглед спекулативно покачване от страна на търговците заради липса на суровината. В момента страшно много кораби с арматурна стомана пътуват към Европа, защото когато търговците видят ниша на пазара веднага реагират. Но ако говорим за обективната инфлация, която ще остане, при нас тя е 30%“.

По отношение на индексирането на договорите на зелено заради инфлацията асоциацията на строителните предприемачи все още изчаква да види каква ще бъде позицията на европейските правителства и на България.

„Милиарди евро в момента са замразени само в България, а в Европа трилиони, заради замразени обществени поръчки. Фирми, които са сключили договори преди една година в момента няма как да довършат обектите, защото цените са с 30% нагоре. Никой не иска да подписва нови договори, защото не знае каква ще е цената след един месец. Това спира дейността на цялата икономика в областта на строителството. В целия ЕС се търси справедливо и работещо решение по казуса. Обществото трябва да намери баланса между това обектите да се случат и клиента да плати разумна цена. Чакаме държавата и министерствата да вземат позиция по обществените поръчки и тогава да видим европейския пример“, казва той.

Шопов е разочарован от навлизането на нови спекулативни играчи на строителния пазар, които се възползват от ситуацията.

„Те търсят бърза печалба и след това се оттеглят, възползвайки се от ситуацията, за да налагат нови цени. Според нас това не е морално, не е справедливо и ще навреди на бранша, защото ще изгубим доверието на клиентите, а те са наши кредитори“.

Той обаче отбелязва, че стандартът на живот на българите и средствата с които разполагат са се подобрили значително през последните 20 години и те имат повишени изисквания към апартаментите в които живеят.

„Обстановката около блоковете сега е водеща. Клиентите имат много по-голямо самочувствие и по-големи изисквания към самото жилище и към качество на средата. Ние като общество изоставаме с инфраструктурата и средата. Нашите сгради не отстъпват на европейските като дизайн и визия, но околното пространство и инфраструктура са на пъти по-ниско ниво. Давам пример с Манастирски ливади – сградите са хубави и нови, но инфраструктурата му е такава, че той отговаря на гето. Гетото не е място на бедни хора, а място без инженерна, техническа и социална инфраструктура. Трябва да работим повече върху това, за да подобрим качеството на живот на гражданите“, убеден е Шопов.

По въпроса с инфраструктурата кмета на район Витоша – Теодор Петков, сподели че се готвят редица нови проекти още тази година.

„За съжаление колкото и пари да се влагат в инфраструктурата няма как да наваксаме този темп с който се разрастват всички части на район Витоша, който е един от най-големите в София. Всяка година изкупуваме частни имоти в улици в Манастирски ливади и до края на лятото ще започнем изграждането на първата детска градина и училище в квартала. Капацитета вероятно ще бъде изчерпан докато ги построим, но сега работим и по втори терен за детска градина. Това е проблем навсякъде в София с наваксването на места в детските градини. Училищата в кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна се пръскат по шевовете. Трябва да работим и върху това, защото когато решим проблема с детските градини, децата се преместват в училищата“, казва той.

В същото време предстои изграждането на канализация в Драгалевци и довършване на канализацията в Симеоново.

"Надявам се, че канализацията в една част на Драгалевци ще започне до 2-3 месеца, проекта е амбициозен и трябва да приключи до края на 2023г, защото е с европейско финансиране. Довършването на канализацията в Симеоново също трябва да се случи в този срок, макар и с малко забавяне заради обжалване на изпълнител от обществената поръчка. Ще има и цялостно асфалтиране на улиците, където ще се изградят“.

По негови думи в район Витоша има много зони, които се развиват с голяма скорост и са предпочитани от заможни клиенти. „Много динамично се развива зоната около Малинова долина, има огромни комплекси, предстоят и още няколко неща да се изградят. Инвеститорите обаче ще задържат инвестициите за офис сградите поради липса на интерес. Тази зона ще продължи да се развива с още комплекси от къщи. Още една зона, която се развива и може да се превърне в една от най-желаните в София е тази над Царско село. Тя има много хубава гледка към София и към планината, слънчево изложения. Там ще се изграждат къщи с голямо дворно пространство и бъдещите собственици няма да се притесняват, че там може да се построи кооперация, която да им гледа в двора. Това се цени много от клиентите, които могат да си позволят по-скъпи имоти“, казва той.

Чуйте целия разговор в аудио файла.