Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Енергийната диверсификация на България зависи от нов план на ЕК и далновидни политики

Петко Трухчев, енергиен анализатор, "Made in Green", 11.12.2023 г.

21:32 | 11 декември 2023
Автор: Милен Симеонов

В Европейския съюз всяка държава може да емитира зелени облигации. Интересът към тях зависи най-вече от размера на компанията и на пазарите, които тя би привлякла като доставчик на електроенергия. Остават 6 години до края на преходния период. Това е моментът, в който трябва да се наберат необходимите капиталови разходи и да започне изграждането на нови ядрени мощности. Около 40% от тези в ЕС са остарели и предстои да излязат от употреба в следващото десетилетие. Това коментира Петко Трухчев, енергиен анализатор в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

Повод за гостуването на Трухчев е новината, че френската енергийна компания Electricite de France (EDF) предложи първите зелени облигации в Европа за финансиране на ядрена енергетика. С това първично публично предлагане компанията набра 1 млрд. евро. Тези облигации са първите според европейската таксономия, която беше разширена миналата година и призна природния газ и ядрената енергия като зелени източници. По този начин се разширява достъпът до кредитиране и финансиране за изграждане на нови ядрени и газови мощности.

"През последните дни в COP28 се чуха много интересни анализи на експерти, които твърдят, че ядрената енергетика трябва да се утрои като мащаби и мощности до 2050 г., ако искаме да имаме нискоемисионна икономика. В момента световният дял на ядрената енергетика е 10% - 12%, което ще рече, че до 2050 г. трябва да е около 35%, ако искаме да намалим въглеродните емисии и да забавим глобалното затопляне."

Трухчев изтъква, че до 2040 г. предстои нашите два ядрени блока да бъдат изведени от употреба. Той определя решението за изграждане на два нови блока - 7 и 8, като разумен ход, тъй като е важно да разполагаме с действащи ядрени централи. Те ще осигуряват баланса на електроенергийната система, когато дялът на възобновяемата енергия нарасне дотолкова, че да имаме нужда тя да бъде балансирана.

Гостът разказва и за едно важно решение от страна на Европейската комисия, която наскоро одобри нов план, целящ да модернизира европейската електроенергийна мрежа. Тук страната ни фигурира в 3 проекта: за изграждане на връзка, която да осигури преноса на водород от Гърция до България, за получаване на финансиране по т. нар. коридор "Север-Юг" и за създаването на електролиза, от която да получаваме възобновяем газ или метан, който да замени доставките на природен газ за страните от ЕС.

"Чрез тези проекти, една далновидна политика и навременно изготвяне на планове България може да си осигури така необходимата енергийна диверсификация."

Целия коментар може да намерите във видеото.

Всички гости на предаването "Made in Green" може да намерите тук.