След оставката на Моралес: Какво следва за икономиката на Боливия?

Очакванията са за реализирането на ключови реформи от опозицията

13:50 | 12 ноември 2019
Подалият оставка президент на Боливия Ево Моралес. Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg
Подалият оставка президент на Боливия Ево Моралес. Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg

Първата политическа промяна за последните 13 години в Боливия отваря вратите за идването на реформаторско правителство, което да засили икономическия растеж на страната. Но според инвеститорите е твърде рано за големи надежди за възход на икономиката на латиноамериканската страна, съобщава Bloomberg.

Анализатори от финансовите компании BNP Asset Management и Aberdeen Asset Management очакват по-голяма нестабилност през следващите месеци. Съмнения за манипулации на изборните резултати доведоха до масови протести, а президентът Ево Моралес подаде оставка след натиск от армията. Впоследствие той получи политическо убежище в Мексико. Стойността на боливийските доларови облигации ще продължава да спада заради липсата на ясно лидерство и дата за нови избори, смятат експертите.

„Ако несигурността в страната продължи, може да видим силно безпокойство на пазарите“, прогнозира пазарният анализатор в Aberdeen Емилия Матей. По думите ѝ скоро ще стане ясно дали политическата промяна е била за добро.

Правителството на Моралес се стремеше да поддържа икономиката с държавни разходи, което увеличи дълга на страната и намали международните резерви. Държавният дълг достигна до 53% от брутния вътрешен продукт спрямо 38% в периода между 2014 г. и 2019 г.

„Очаквам по-голяма нестабилност през следващите дни и труден политически преход“, смята финансовият анализатор в BNP Asset Management Жан-Чарлс Самбор.

Според анализаторите от Eurasia Group Фелипе Групели Карвальо и Риза Грейс-Таргоу опозицията ще вземе властта. „Перспективата за управление на опозицията е по-конструктивна от четвъртия мандат на Моралес, но нуждата от важни реформи прави ситуацията още по-предизвикателна“, обясняват те.