Как новите политики на Apple за поверителността се отразиха на рекламния пазар

Ръководителите на Snap заявяват, че проблемите с глобалната верига за доставки засягат рекламата

19:41 | 27 октомври 2021
Обновен: 22:09 | 27 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата седмица Snap Inc. загуби повече от една четвърт от пазарната си капитализация и повлече със себе си и други интернет акции, имаше опасения, че последните промени в поверителността на Apple ще обърнат целия пазар на интернет реклами.

Оказва се обаче, че промените не са толкова големи. Поне засега. Въпреки че през тази седмица отчетите за приходите на Facebook, YouTube и Alphabet показаха известни ефекти, те не бяха толкова драматични, колкото проблемите, пред които са изправени Snap и Twitter. По-специално, Google изглежда имунизирана срещу тези проблеми, тъй като операционната система Android изолира продуктите си от промените на Apple.

Във вторник Alphabet и Twitter отчетоха резултатите от третото тримесечие, които успяха да избегнат значителен спад в приходите си в резултат на промените, направени от Apple в нейната операционна система iOS, което позволява на потребителите да се откажат от проследяването от рекламодателите. Snap е най-тежко засегната досега, но Facebook също така заяви, че промените са навредили на приходите и на двете компании като те дадоха и разочароващи прогнози за четвъртото тримесечие.

Инвеститорите, които са били нервни от потенциалното въздействие на тези промени, поне са били облекчени от резултатите в Alphabet, които надхвърлят предполагаемите оценки. Докато бизнесът на YouTube е бил само скромно засегнат, заявяват директори.

"Като цяло сме доволни от успеха на нашия бизнес през третото тримесечие.", казва финансовият директор на Alphabet Рут Порат. "Конкретно по отношение на промените в iOS 14, те имаха незначително въздействие върху приходите на YouTube." Те възлизат на 7,2 милиарда долара, което е с около 200 милиона по-малко от консенсусните оценки на анализаторите от 7,4 милиарда долара.

"В сравнение с някои други компании за цифрова реклама, търсенето с Google е по-малко повлияно от промените в Apple", казва Крис Росбах, директор по информационните технологии на J. Stern & Co. в Лондон. Google може да е извлякла полза от това, че част от рекламите са преминали към търсачките. "Освен това много потребители на Google работят на компютри или на собствената операционна система на Google Android. Тези резултати подчертават устойчивостта на търсенето им с Google."

Ръководителите на Snap заявяват, че проблемите с глобалната верига за доставки засягат рекламата, защото компаниите не искат да рекламират продукти, които са имали в ограничени количества. Google допълва, че почти всичките ѝ специфични показатели са в съответствие с широко разпространената слабост на веригата за доставки, както в автомобилната индустрия. И въпреки че отдавна очакваният интернет срив сред технологичните гиганти може да е бил превзет и да засегне всяка компания по различен начин, инвеститорите все още трябва да бъдат внимателни.