„План Б“ за справяне с пандемията ще струва на Великобритания до 18 милиарда паунда

Говорителят на правителството заявявa: „Знаехме, че следващите месеци ще бъдат предизвикателни, поради което изготвихме нашия есенно-зимен план миналия месец

18:00 | 26 октомври 2021
Обновен: 20:20 | 26 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борис Джонсън предупреди, че се преминава към по-строг нов план за борба с коронавирус за следващите 5 месеца, може да нанесе щети на икономиката в размер до 18 милиарда лири. Това показват правителствени документи, получени от Politico.

Министър-председателят е подложен на огромен натиск от страна на здравните власти, за да предприеме по-тежки мерки за борба с нарастващия процент на случаите. Това се случва  няколко месеца след като Англия вдигна по-голямата част от своите ограничения против COVID-19. Министрите са разглеждали преминаването към  алтернативна стратегия, която включва задължително носенето на маски, зелен сертификат и ръководство за работата от вкъщи. Тези мерки трябва да се прилагат в продължение на цялата зима и до края на март 2022 година.

Джонсън е наредил на държавните служители да оценят въздействието от алтернативната стратегия. Но Министерството на финансите на Обединеното Кралство и работната група по COVID-19 към кабинета на премиера смятат, че подобен ход ще има неясен ефект върху предотвратяването на разпространението на вируса. В същото време ще причини огромни щети върху икономиката. 

Високата степен на въздействие

В навечерието на бюджетната прогноза на финансовия министър Риши Сунак и на прегледа на публичните разходи на цялото правителство, Министерството на финансите предупреждава, че преминаването към "план Б", ще струва на икономиката от 11 до 18 милиарда паунда за периода до март 2022 г. - или повече от 800 милиона паунда на седмица.

Основният проблем за Министерството на финансите е, че милионите хора, които се връщат към хоум офис, ще има въздействие върху бизнеса. Това ще се случи особено в централните градски райони и градовете, въпреки че се предполага, че работата от дома ще има само умерено положително въздействие върху намаляването на предаването на инфекцията. Междувременно работната група по COVID-19 към Министерския съвет изготви анализ за въвеждането на зелен сертификат за масови събития като част от по-строгите мерки.

Експертите там установяват, че издаването на сертификати ще намали предаването на вируса по време на събития с  до 40-45%. Но освен това предупреждават, че тъй като само на 12-13% от общото предаване на инфекцията се случва на места, на които се изисква сертификат, то тази мярка ще има само "умерено въздействие върху намаляването на заболеваемостта". Данните показват, че зелените сертификати ще намалят общото предаване на инфекцията  с 1 до 5%.

Зелените паспорти, които се издават за ваксинираните ще имат "силно въздействие" върху икономиката и биха могли да причинят "по-широки последици", които да влошават кризата във веригата за доставки в Обединеното кралство. Това се казва в оценката на работната група. Анализът сочи, че тъй като сертифицирането ще се използва на места, често посещавани от млади хора, които са по-малко склонни да се разболеят сериозно от COVID, такава мярка е по-трудна за обосноваване. Експертите отбелязват също така, че ако младите хора мигрират към заведенията и по-малките места, които не са обхванати от заповедта за зелени сертификати, това ще увеличи риска от предаване на болестта на по-възрастните и по-уязвимите хора.

В ключов ред от документа на работната група се стига до заключението, че сертифицирането е "вероятно да има положително въздействие за намаляване на предаването, въпреки че не е възможно да се определи точно колко”. Документи на Министерството на финансите и Министерски съвет също така показват, че данни за въздействието на правителствения "план Б" са недостатъчни. Длъжностните лица не могат ясно да посъветват министрите за това, колко полезно би била алтернативната стратегия за предотвратяване на разпространението на вируса. Има скептицизъм и по-специално към общата стойност на сертифицирането.

Документите обаче дават по-сериозно предупреждение за икономическото въздействие, със ясни прогнози на Министерството на финансите за щетите върху бизнеса и икономиката в по-широк план. Това дава възможност на критиците на правителството да възразят, че тези анализи са поръчани от министрите, за да стигнат до такива заключения.

Дилемата

Данните помагат да се обясни как правителството се е озовало в сегашното си положение, без да премине към план Б, въпреки нарастващия брой случаи. Анализът на работната група COVID-19 не установява, че алтернативната стратегия ще помогне да се спре разпространението. Подобно мнение ще се разглежда като обвинителен акт срещу първоначалния план на правителството. Вместо това работната група обмисля повторната възможност за въвеждане на по-строги ограничения, като например затваряне на определени места.  Стъпка, която, правителството не разглежда, но която би имала много по-голям ефект върху намаляването на броят новозаразени.

Всичко това ясно показва проблема за министрите: при "план А" се наблюдаваше огромен скок в случаите и нарастващи хоспитализации. "План Б" изглежда не е достатъчен, за да спре това покачване и ще съсипе икономиката. И "план C" - въвеждането на още по-сурови мерки, което представлява стратегия, за която никой от управляващите не смее да предприеме.

Говорител на правителството заяви: „Знаехме, че следващите месеци ще бъдат предизвикателни, поради което изготвихме нашия есенно-зимен план миналия месец. "План Б" гарантира, че сме готови, ако трябва, да действаме, да избегнем неприемливо нарастване на броя на хоспитализациите, което ще окаже неприемлив натиск върху Национална служба по здравеопазване.