Лекият петрол WTI доближи цена от 80 долара

Цените се повишиха с 1,1% в четвъртък, след като Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че няма планове „по това време“ да изпозлва запасите от петрол

10:42 | 8 октомври 2021
Обновен: 13:43 | 8 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към серия от седем седмични печалби, най-дългата от декември насам, доакто световната енергийна криза продължава да влияе на пазарите от Европа до Азия.

Фючърсите в Ню Йорк увеличиха печалбите в азиатската търговия към 80 долара за барел. Цените се повишиха с 1,1% в четвъртък, след като Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че няма планове „по това време“ да изпозлва запасите от петрол в страната. Това последва забележки от предишния ден на енергийния секретар, че се обмисля освобождаването на стратегически запаси за противодействие на покачващите се цени на бензина.

Суровият петрол се повиши до най-високо ниво от 2014 г. насам тази седмица, след като ОПЕК+ не промени постепенното увеличаване на предлагането през следващия месец, въпреки бързо затягащия се пазар, отчасти поради енергийната криза. Предложението на Русия да облекчи кризата с газа в Европа и доклад на Financial Times, че САЩ ще обмислят освобождаване на резервите, доведоха до спад на цените с повече от 3% в четвъртък.

ceni petrol

Икономическото възстановяване от пандемията заедно с прекъсването на доставките в Мексиканския залив след урагана Айда вече затегнаха пазара, преди повишаването на цените на природния газ да стимулира допълнителното търсене на петролни продукти като дизел и мазут. 

Цени

   West Texas Intermediate за доставка през ноември се повиши с 1,5% до 79,45 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 7:25 сутринта в Лондон, след като набра 1,1% в четвъртък.
    Цените за месец напред са се повишили с 4,7% тази седмица.
    Brent за декемврийско уреждане се повиши с 1,4% до 83,07 долара на борсата на ICE Futures Europe, след като в четвъртък се повиши с 1,1%.


Докато Русия предлага някаква форма на решение за Европа с увеличени потоци на природен газ, Китай все още е изправен пред прекъсване на електрозахранването и Пекин нареди на държавните си фирми да осигурят енергийни доставки за зимата на всяка цена. Китайските фючърси на мазут скочиха с почти 10% в петък, тъй като местните пазари се възобновиха след едноседмичен национален празник.