Украйна поиска санкции срещу "Газпром", след като Киев загуби вноса на газ

Украйна вече не може да внася газ по обратния поток през Унгария, което прави от 2015 г.

16:15 | 1 октомври 2021
Обновен: 19:18 | 1 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна призова САЩ и Германия в петък да наложат санкции срещу "Газпром", след като обвини руската компания, че използва енергията като оръжие. Тази седмица „Газпром“ подписа сделка с Унгария, която лишава Киев от транзитните такси за доставки на газ.

Съгласно условията на дългосрочна сделка за доставка с Будапеща, която стартира в петък, „Газпром“ вече няма да доставя газа си до Унгария през Украйна, а вместо това ще го изпраща през България, Сърбия и Австрия. Това лишава Украйна от транзитни приходи и също така означава, че тя вече не може да внася газ по обратния поток през Унгария, което прави от 2015 г. като начин да не купува газ директно от Русия.

Връзките с Москва са в криза след анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистките движения в Източна Украйна.

Юрий Витренко, ръководителят на украинския "Нафтогаз", призова Вашингтон и Германия да изпълнят техните обещания за мерки срещу Москва, дадени в контекста на отделния газопровод "Северен поток 2" към Германия.

"Кремъл прави това нарочно. Това дори не е дрънчене на оружие, това е очевидно използване на газта като оръжие", написа Витренко във Facebook. "В съвместно изявление на САЩ и Германия се казва, че ако Кремъл използва газта като оръжие, ще има подходящ отговор. Сега чакаме налагането на санкции срещу дъщерното дружество на "Газпром", оператора на "Северен поток 2."

Той имаше предвид споразумението между Берлин и Вашингтон относно „Северен поток 2“, сключено през юли. Спорът идва в чувствителен момент за Русия, която иска Германия по-бързо да сертифицира употребата на газопровода след неготово завършване.

Русия е изправена пред обвинения от критици на Кремъл, че се опитва да ускори процеса на одобрение, като умишлено не прави достатъчно за снабдяването на Европа с газ по време на енергийна криза.

Русия отрича обвиненията.

За момента няма незабавен отговор от Вашингтон или Берлин, а Кремъл отхвърли украинската критика като неоснователна и политизирана. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия изпълнява всички свои задължения по съществуващите договори за природен газ.

"Имаше и ще има обвинения срещу Русия, повечето от които политизирани", каза Песков, попитан за оплакванията на Украйна. "Основното в тази ситуация е, че ние последователно изпълняваме задълженията си."

„Газпром“ не е отговорила на искане за коментар.

Шокиращо поскъпване на цените

Доставките на руски газ по газопровода Ямал-Европа, който преминава през Полша, са спаднали в петък с почти 77% от четвъртък, показват данни на мрежовия оператор Gascade, тъй като „Газпром“ резервира само една трета от наличния капацитет за октомври.

Руската компания многократно е заявявала, че доставя на клиентите си газ в пълно съответствие със съществуващите договори и че могат да бъдат осигурени допълнителни доставки след стартирането на "Северен поток 2".

Износът на природен газ на "Газпром" извън бившия Съветски съюз се е увеличил с 15,3% на годишна база през първите девет месеца на 2021 г. до 145,8 млрд. куб. м., съобщи руският производител на газ в петък.

Украйна се надява, че Европейският съюз, в който не е член, ще се намеси и ще окаже натиск върху действията на „Газпром“.

„Монополизирането на газовите маршрути от„ Газпром “, което сега наблюдаваме, поставя въпроса за основните принципи на функционирането на газовите пазари на ЕС - конкуренцията и прозрачността“, каза Сергий Макогон, ръководител на украинския оператор на газопреносната система.

"Укрепването на господстващото положение на един играч и използването на лостове за очевидно политически цели на фона на шокиращо покачване на цените на газа в Европа трябва да бъде спряно", каза той.

Украйна се противопостави на новата газова сделка на Русия с Унгария, като я нарече „чисто политическо, икономически необосновано решение“. Страната поиска от изпълнителната власт на ЕС да прецени дали сделката спазва европейското законодателство в областта на енергетиката. Киев също лобира Запада, за да се опита да предотврати стартирането на тръбопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна.

Германската компания Uniper, част от групата на западните компании, подкрепящи "Северен поток 2", заяви в петък, че не очаква тръбопроводът да помогне за облекчаване на стегнатия глобален пазар на газ тази зима, тъй като оперативният лиценз едва ли ще бъде издаден бързо.

Нови спорове между Унгария и Украйна

Раздорът около сделката за газ се разви в двустранен спор между Киев и Будапеща, които вече се карат за използването на унгарски език в украинските училища.

Унгария обвини Украйна в намеса във вътрешните й работи, а премиерът Виктор Орбан отхвърли в петък критиките на Украйна към споразумението за доставка на газ.

Орбан, който е изправен пред първите си избори през следващата година след три убедителни победи от 2010 г., заяви, че без сделката за газ унгарците ще трябва да плащат много по-високи цени.

"Имаме нужда от газ. Това е реалността. Вие (украинците) трябва да се съгласите с руснаците", каза Орбан пред държавното радио.