Автопроизводителите търсят алтернативи на китайските редки метали

Компании като BMW и Tesla се тревожат от хегемонията на Китай в сектора

14:50 | 23 септември 2021
Обновен: 07:15 | 24 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските авопроизводители водят преговори с австралийския износител на редки метали Arafura Resources Ltd. за добив на суровини, които задвижват електромобилите. Целта е да се избегне доминацията на Китай в тази сфера.

Миннодобивната компания разработва находище на стойност $728 милиона в австралийската Северна територия. То ще удовлетворява 10% от световното търсене на суровини от които се произвеждат магнитите за електрическите мотори. Още едно предимство за Arafura е, че планира да обработва рудата в близост до завода и така ще може пряко да контролира обработката на токсични отпадъци.

„Постигнахме договорки с европейските производители да ги снабдяваме директно със суровината,“ заяви главният финансов директор на компанията Питър Шерингтън и добави, че очаква те да бъдат официално подписани преди края на годината, защото вече се говори за обеми и цени. Новите правила за устойчивост и проследимост „накараха автопроизводителите да осъзнаят важността на тези процеси.“

Книжата на Arafura поскъпнаха със 17% на борсата в Сидни, което е най-големият скок от януари.

Редкоземните елементи е превръщат в още един източник на опасения в трансформацията към електрически автомобили. Производителите на ще имат нужда от огромни количества суровини за батерии, като литий, никел и кобалт. Затова лидери в сектора като BMW AG, Volkswagen AG и Tesla Inc. се обърнаха направо към миннодобивните компании. Китай контролира 2/3 от добива на редки метали и 85% от компаниите, които ги обработват, според данни на BloombergNEF и се очаква в бъдеще да използва голяма част от производството за вътрешния си пазар.

Заради напрежение между страни в миналото редкоземните метали, които се използват и в отбранителния сектор се превърнаха и в политически въпрос. Миналата година, американското министерство на отбраната финансира нов завод на австралийския производител Lynas Corp. в Тексас. Първоначалната сума е над $30 милиона.

 

Автопроизводителите като BMW и General Motors Co. се опитаха да намалят количеството редки метали, което използват за всеки електромобил. За момента то е около 3 килограма. Първоначално Tesla използваше индукционни мотори за колите си, които нямаха нужда от магнити, но промени политиката си след като започна да произвежда и Model 3.

Европа също има планове да подсигури доставките на редки метали. В скоро време континентът ще се превърне в най-големият консуматор на редки елементи. Миналата година блокът учреди Европейския алианс на суровините, който да подсигури достатъчно големи обеми от основни материали за амбициозния план за борба с климатичните промени. Европейският съюз идентифицира 14 проекта в сферата на редките метали, в които ще бъдат инвестирани близо 1,7 млрд. евро.