Най-големите компании призоваха за морски транспорт с нулеви емисии до 2050 г.

ООН има за цел да намали общите емисии на парникови газове от корабите с 50% спрямо нивата от 2008 г. до 2050 г.

10:01 | 22 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от 150 водещи компании и организации, включително големи петролни компании и пристанищни власти, призоваха в световната корабоплавателна индустрия да бъде напълно декарбонизирана до 2050 г. и поискаха правителствата да засилят действията си в сектора.

Около 90% от световната търговия преминава през морските транспортни връзки и глобалното корабоплаване представлява близо 3% от световните емисии на CO2  секторът е под нарастващ натиск да стане по-чист.

Корабоплавателната агенция на ООН Международната морска организация (IMO) заяви, че има за цел да намали общите емисии на парникови газове от корабите с 50% спрямо нивата от 2008 г. до 2050 г., но индустриалните групи призовават за ускорени действия от правителствата.

В последната инициатива компании и групи - от корабоплаването, чартърите, финансите, пристанищата и производството на горива - казват, че са необходими по-строги мерки, за да се гарантира, че секторът ще изпълни климатичните цели, определени от Парижкото споразумение, което се стреми да ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий.

„Нямаме много време“, каза Уго Де Стооп, изпълнителен директор на водещата танкерна компания Euronav. 

Инициативата „Призив за действие“, разработена от Световния икономически форум, Глобалния морски форум и други партньори, заяви, че декарбонизацията на корабоплаването може да се случи „само с необходимата спешност и мащаб“, ако правителствата и регулаторите установят подходящи политически рамки.

„Политиците имат историческа възможност да ускорят този процес чрез въвеждане на глобален данък върху въглеродните емисии за морски горива, за стимулиране на декарбонизацията и стимулиране на инвестициите в горива и плавателни съдове с нулеви емисии“, каза Джереми Уиър, главен изпълнителен директор на търговската компания Trafigura, пред "Ройтерс".

Говорител на ИМО заяви, че агенцията на ООН има "ясен план за работата в бъдеще", включително обсъждане на допълнителни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове от кораби, които ще предоставят на държавите членки "възможност да преразгледат настоящата стратегия и да представят предложения за нови амбиции".

Другите подписали инициативата включват контейнерните линии AP Moller - Maersk, MSC и Hapag Lloyd, петролните компании BP и Royal Dutch Shell, минните групи BHP и Rio Tinto, агрогрупите Cargill и Bunge и други, като пристанищата в Ротердам и Антверпен, както и администрацията на Панамския канал.