Брюксел иска Apple да промени порта за зареждане на iPhone до 2024 г.

Предложението ще изисква всички производители да хармонизират портовете за зареждане на мобилните устройства, като използват стандарта USB-C

18:29 | 21 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия ще представи проектозакон в четвъртък, което ще принуди производителите на електроника да използват общо зарядно устройство за своите устройства, според служител на Комисията, пише Politico.

Предложението ще изисква всички производители да хармонизират портовете за зареждане на мобилните устройства, като използват стандарта USB-C. Сред другите предложения е да направят своят софтуерен протокол за бързо зареждане съвместим между марки и устройства. Американският технологичен гигант Apple отхвърли опитите на ЕС да стандартизира зарядните устройства чрез обвързващи изисквания, като твърди, че това ще попречи на иновациите.

Новите правила, които ще важат и за таблети, слушалки, камери и високоговорители, „няма да хармонизират директно всички зарядни устройства, а само точките за зареждане на устройствата“, заяви служителят. Правилата няма да важат за електронни четци или безжични зарядни устройства.

Комисията има за цел да приеме предложението през следващата година, като ще даде на страните членки една година да го приравнят към вътрешното си законодателство, според длъжностното лице. Производителите ще имат още една година, за да го внедрят, което означава, че „законопроектът трябва да бъде готов до средата на 2024 г.“

Производителите също ще трябва да спрат да продават зарядно устройство с всеки нов смартфон, а вместо това да дадат на потребителите възможността да използват старото си такова. Предложението, което е насочено към намаляване на електронните отпадъци, получи подкрепата на Европейския парламент миналата година. Комисията очаква промените да намалят годишното количество е-отпадъци, произведени в ЕС с 980 тона.