Русия планира почти рекорден добив на петрол през следващата година

Руските компании ще увеличат комбинираното производство на суров петрол и лек петрол кондензат с 8%

14:39 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия очаква добивът на петрол през следващата година да се върне близо до постсъветския връх, след като ОПЕК+ облекчи ограниченията на производството.

Руските компании ще увеличат комбинираното производство на суров петрол и лек петрол кондензат с 8% до 559,9 милиона тона през 2022 г. и ще останат близо до това ниво от 2023 до 2024 г., според проектобюджет, представен от Министерството на финансите на правителството.

Документът, видян от Bloomberg, изисква одобрение от парламента и президента Владимир Путин. Той определя очакванията за бюджетните приходи и разходи през периода, но действителните цифри могат да се различават.

Прогнозираното производство на Русия за следващата година се равнява на средно 11,24 милиона барела на ден, според изчисленията на Bloomberg. Русия произвежда 11,25 милиона барела на ден през 2019 г., което е най-високото ниво в нейната постсъветска история.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, възобновяват производствата, които бяха спрени в началото на пандемията от Covid-19. Всеки месец групата ще добавя на пазара 400 000 барела на ден, от които около една четвърт ще идва от Русия. Увеличенията ще продължат, докато не се достигнат предпандемичните нива. 

recovery OPEC

Прогнозите на финансовото министерство, подобно на официалната петролна статистика на страната, не дават разбивка между суров петрол и кондензат. Това затруднява оценката на това как прогнозата за добив се съпоставя със сделката на ОПЕК+, която ограничава само суровия петрол.

Вицепремиерът Александър Новак многократно е казвал, че Русия ще спази задълженията си пред ОПЕК+, което означава, че добивът на петрол в страната ще достигне нивото преди пандемията до май 2022 г.

Имаше съмнения относно способността на Русия да увеличи производството. През август добивът на петрол в страната намаля, въпреки че целта на ОПЕК+ се увеличи, след като пожар в преработвателния завод на "Газпром" в Западен Сибир принуди газовият гигант да ограничи производството на кондензат в района. Русия също показа месечен спад в производството през май и юни.

Производството на страната се възстанови през първата половина на септември, според данни на звеното CDU-TEK на Министерството на енергетиката. Русия изпомпва 1,457 милиона тона на ден суров петрол и кондензат от 1 до 15 септември. Това се равнява на 10,68 милиона барела на ден - около 270 000 барела на ден, или 2,6%, повече от август.

Увеличенията дойдоха главно от „Славнефт" и „Башнефт”, както и от постепенно възстановяване на производството на „Газпром”, показват данните. Ако този темп на производство се запази през целия септември, това би било най-голямото месечно увеличение на руското производство за малко повече от година.