Успехът на климатичния план на Борис Джонсън зависи от подкрепата на САЩ

Последиците от посещението на британския премиер в САЩ може да се усещат за поколения напред

17:45 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
Успехът на климатичния план на Борис Джонсън зависи от подкрепата на САЩ

Британският премиер Борис Джонсън ще проведе няколко срещи в САЩ по време на първото си пътуване извън Европа от началото на пандемията и ще опита да заздрави една от най-важните си връзки – тази с американския президент Байдън, пише Bloomberg.

Тристранната сделка за доставка на подводници за Австралия обявена тази седмица подкрепи идеята за специалната връзка между двете страни, която беше подпомогната и от общите интереси в сферата на сигурността.

Джонсън има нужда от помощта на американците по няколко деликатни въпроса, включително кризата в Афганистан и особено сега да възстанови импулса зад глобалната среща на върха по климатичните въпроси, на която Великобритания ще бъде домакин следващия месец. В понеделник, Джонсън ще използва Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, за да призове богатите страни да отделят повече средства за борбата с климата.

След това, той ще отпътува за Вашингтон, за да разговаря с Байдън. Срещата ще бъде следена под микроскоп, не само заради манията на британските медии по така наречената специална връзка със САЩ, която Маргарет Тачър и Роналд Рейгън увековечиха през 80-те години. Над Джонсън продължава да витае и духът на Доналд Тръмп, който открито му се възхищаваше, но същевременно унижи неговия предшественик Тереза Мей.

За сега отношенията на Джонсън с Байдън са доста противоречиви. Американският президент заяви, че подходът на Джонсън към Брекзит застрашава мира със Северна Ирландия, а преговорите за търговско споразумение между страните продължават да се бавят. В същото време Великобритания беше изненадана от начина по който САЩ проведоха операцията по изтеглянето си от Афганистан и от липсата на консултация между съюзниците в НАТО.

Заради пандемията и ограничените срещи на живо, британският лидер на успява да използва своя прословут чар, с който да спечели демократите в Белия дом. Ясно е, че той не може да приема за даденост близките отношения с американския президент и екипа му, въпреки че историческата връзка между страните и обещанието на Байдън към междунардоните си съюзници. Малко след като встъпи в длъжност, той обяви, че „Америка се върна“.

 

В Афганистан, Байдън отхвърли призивите на Великобритания и други свои съюзници да забави изтеглянето на войските си. А британските политици не успяват да променят негативното мнение на американците за Брекзит.

Въпреки всичко, вижданията на САЩ относно Китай изглеждат по-близки до тези на Великобритания, отколкото на други европейски държави. Това пролича и от добре пазената тайна, че Австралия ще се откаже от договора си с Франция и ще се обвърже с Байдън и британците в новия договор за доставка на атомни подводници.

Франция реагира гневно и повика американския си посланик във Вашингтон за първи път в историята, след като не бяха включени в пакта, който Байдън, Джонсън и австралийския премиер Скот Морисън са обсъждали по време на срещата на Г-7 в Англия през юни. Въпреки това Джонсън трябва да внимава в отношенията си с Байдън. Напредъкът по изключително важната за британците сделка след Брекзит е минимален, а в краткосрочен план той има нужда от американците. Те могат да изиграят важна роля за набиране на повече подкрепа за постигане на амбициозните климатични цели на конференцията за климата КОП26. Форумът ще се проведе в Глазгоу в края на октомври.

Двамата лидери участваха във виртуална среща по въпросите на климата свикана от американския президент. Тогава Байдън призова страните да покажат своите „най-големи амбиции“ по време на срещата в Глазгоу.

Обединеното кралство иска да изпълни обещанието, което направи по време на срещата в Копенхаген от 2009 и потвърди в Париж през 2015 г. Според него, по-бедните страни трябваше да получават $100 милиарда годишно от 2020 нататък, за да намалят въглеродните си емисии. Но до момента по-богатите страни не изпълняват ангажиментите си.

Преди да отпътува за САЩ, Джонсън заяви, че световните лидери имат малко време да изпълнят ангажиментите в сферата на климата преди КОП26.

„Посланието ми към тези, с които ще се срещна тази седмица ще бъде ясно: бъдещите поколения ще ни съдят въз основа на това, което постигнем през следващите месеци. “

Позицията на Байдън ще бъде от основно значение и ще убеди и други страни да го последват. Ето защо мисията на Джонсън е особено деликатна и той трябва да разчита на способността си да убеждава хората. В миналото британският премиер е претърпявал неуспехи в преговори за климатични въпроси. По време на срещата на Г-7 през юни, САЩ се отказаха от плана за прекратяване на употребата на въглища в най-големите икономики, заради опасения от последиците върху вътрешната политика. По време на тази среща, Джонсън е обсъждал сделката с подводниците по време на лични срещи. Тази седмица ще разбере доколко тя му е помогнала да бетонира отношенията с най-важния си съюзник.