Талибаните премахнаха в столицата Кабул министерството по въпросите на жените

Бивши служителки на министерството казват, че не им е позволен достъп до сградата

14:07 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Талибаните премахнаха в столицата Кабул министерството по въпросите на жените

Служители в афганистанската столица Кабул са сменили надписи на министерството на жените в страната с тези на нравствената полиция на талибаните, а бивши служителки на министерството заявиха, че не им е било позволено да влязат в сградата. Това съобщава Investor.bg.

Надпис на сградата е бил покрит с друг на смесица от дари и арабски, на който се чете „Министерства на молитвите и напътствията, насърчаването на добродетелите и предотвратяването на пороците“, съобщават фотографи и очевидци.

Жените служителки казват, че се опитват от седмици да се върнат на работа, но им било заявявано да се приберат у дома. Става ясно от видеа, заснети пред сградата и видени от Ройтерс.

Вратите на сградата в крайна сметка били заключени в четвъртък, съобщава една от жените.

„Аз съм единственият работещ член на семейството ми. След като няма министерство, какво трябва да правят афганистанските жени?“, запитва друга жена, която също твърди, че работи в министерството.

През този период министерството на насърчаването на добродетелите и предотвратяването на пороците стана известно като нравствената полиция на групировката, която прилага нейната интерпретация на шериата, включваща строг дрес код и публични екзекуции и телесни наказания.

 

Цялата статия може да я прочетете в сайта на Investor.bg