Стартъп ще разработва първия изцяло британски изтребител от 70-те години насам

Британската аерокосмическа стартъп компания Aeralis Ltd. получи 10,5 милиона паунда финансиране от фонда за богатство на Близкия Изток

18:49 | 15 септември 2021
Обновен: 18:51 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският аерокосмически стартъп Aeralis Ltd. получи финансиране от 10,5 милиона паунда от фонда за богатство на Близкия Изток. Компанията се стреми да разработи първия изцяло британски военен самолет от 70-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Aeralis не можа да получи финансиране от суверенния фонд за богатство по време на двугодишното търговско изложение за отбрана и сигурност Defense and Security Equipment International в Лондон. Това увеличи възможностите моделът да намери купувачи на доходоносните пазари за отбрана в Персийския залив. Rolls-Royce Holdings Plc заяви, че ще доставя двигателите.

Aeralis възприема модулен подход, който ще позволи на самолета да бъде пригоден за редица мисии – от военни обучения до битки и авиационни изложения с различни крила, двигатели и системи, изградени около един и същи корпус и авиационна електроника.

Инвестицията на Близкия изток ще финансира производството и тестването на първия дизайн на самолета в рамките на три години, каза по време на интервю главният изпълнителен директор на компанията Тристан Крофорд. Фондът отбелязва значителна стъпка към събирането на необходимите пари, които са нужни за сертификацията на самолета, каза той. Стъпката вече помага за ускоряване на разговорите за инвестиции с британските публични и частни фондове. Целта е самолетът да бъде готов през 2027 г.

Aeralis има тригодишен договор с Кралските военновъздушни сили на Великобритания за разработване на своите самолети като потенциален наследник на обучителния летателен апарат BAE Systems Plc Hawk. Сред другите планове са смяна на изтребители в екипа за демонстрация на пилотаж на Кралските военновъздушни сили Red Arrows. Страните от Персийския залив са сред най-големите купувачи на изтребителя Hawk („Ястребът“).

Ястребът, летял за първи път през 1974 г., е последният военен самолет, който е изцяло проектиран и построен във Великобритания. Първоначално е произведен от Hawker Siddeley, а впоследствие започва да се произвежда от British Aerospace и BAE Systems.

Въпреки че иска да смени този модел, Aeralis се надява, че перспективите за сделката във Великобритания ще бъдат подобрени чрез фокусиране върху иновативния дизайн и националните отбранителни способности след Brexit, както и върху стойността на военните поръчки. Стартъп компанията планира 5 дизайна, като редът ще бъде определен въз основа на търсенето след като бъде разработен основният тренировъчен самолет.

Aeralis заяви в сряда, че е подписала меморандум за разбирателство с Rolls-Royce относно доставката на двигатели за самолети за предсерийно производство.