Следващият тест е да намалим разликата между северна и южна Европа, смята Лагард

Очаква се еврозоната да достигне нивата на производство от преди пандемията преди края на тази година

09:32 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямото предизвикателство пред възстановяващата се икономика на Европа е дали властите ще могат да приложат необходимите промени, за да трансформират нейния потенциал, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Безпрецедентната парична и фискална помощ и повече ваксинации доведоха региона до момент, в който той „се възстановява по-бързо, отколкото очаквахме“, каза тя в „Шоуто на Дейвид Рубенщайн" по Bloomberg. Сега се очаква еврозоната да достигне нивата на производство от преди пандемията преди края на тази година.

Ключовият тест сега зависи от това как Европа ще действа, за да преодолее дългогодишната разлика между северните и южните страни, да намали неравенствата, изострени от пандемията, и да подпомогне прехода към по-устойчива на околната среда икономика, отбеляза Лагард.

„Най-голямото предизвикателство както винаги е да се изпълнят поетите цели“, каза тя. „Въпросът е да се насочи финансирането към правилната инвестиция, като се гарантира, че икономиките ще се възстановят в правилната форма, с правилните структурни реформи, които ще подобрят производителността на тези икономики, които ще ги позиционират като по-цифрови и да по-зелени."

europe recovery

Забележките на президента на ЕЦБ отново изкарват наяве проблемите, които тормозеха европейската икономика през последното десетилетие, още преди пандемията, когато слабият инфлационен натиск принуди ЕЦБ да поддържа монетарната политика изключително хлабава. На Лагард, чийто мандат започна в края на 2019 г., тогава й се наложи да представи най-голямата стимулираща мярка досега с програмата за изкупуване на кризисни облигации от 1,85 трилиона евро.

Кризисна координация

Възхвалявайки „добрата координация“ на европейските правителства в разгара на извънредното положение, Лагард изрази надежда, че те ще се поучат от този опит. Тя подчерта безпрецедентния за региона пакет за възстановяване от 750 милиарда евро, включващ комбинация от заеми и безвъзмездни средства, предназначени да стимулират растежа.

Фондът „ще помогне за по-доброто сближаване на страните и ще намали разликата, която съществува между някои от южноевропейските страни и страните от Северна Европа“, каза тя. "Това определено е намерението."

Ключово предизвикателство ще бъде също да се обърнат щетите върху някои части на пазара на труда, където жените и младите хора бяха сред най-уязвимите от загуба на работа, каза тя. Това отразява опасенията на други централни банки, включително Федералния резерв, че глобалното икономическо възстановяване ще отнеме време, за да достигне най-засегнатите от кризата.

Миналата седмица служители на ЕЦБ забавиха темповете на изкупуване на пандемични облигации, като прецениха, че възстановяването може да се поддържа с малко по-малка подкрепа. 

Лагард предупреди, че все още е твърде рано да се обсъждат по-нататъшни стъпки за намаляване на подкрепата, тъй като икономиката продължава да е изправена пред несигурност поради варианти на коронавируса и глобални сътресения в във веригата на доставки.