Рекордните цени на газа се понижиха след срещата на ОПЕК+

ОПЕК+ се споразумя да се придържа към текущата си политика на постепенно увеличаване на добива на петрол, която бе одобрена през юли

07:22 | 2 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските цени на природния газ и въглерода паднаха от рекордните стойности след спада в цените на суровия петрол заради решението на ОПЕК+ да се придържа към увеличаване на добива.

Фючърсите, търгувани в Холандия, затвориха с 0,2% по-ниско, докато въглеродът приключи с 1,1% надолу, тъй като ОПЕК и нейните съюзници ратифицираха увеличението на доставките от 400 000 барела на ден, планирано за октомври. 

Холандските фючърси на газ и въглерод достигнаха рекорди по-рано в сряда, след като кризата в доставките накара Европа да се бори да напълни газовите хранилища преди началото на отоплителния сезон след около месец.

Фючърсите на газ се удвоиха тази година, тъй като прекъсването на производството в Северно море добави към липсата на газ заради ограничените потоци от Русия, най-големият доставчик в Европа. Азия също събира товари от втечнен природен газ, което затруднява Европа да увеличи запасите си, които вече на най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Бенчмаркът за европейските фючърси на газ в Холандия затвориха на 50,23 евро за мегаватчас, след като скочиха с цели 5,2% до 52,95 евро, рекордно високо ниво. Газът за предния месец във Великобритания скочи с 5,3% до 134,5 пенса на терм на ICE Futures Europe, преди да приключи деня с малка промяна

УК газ

Цените на газа поставяха рекордни почти всеки ден. ПАО "Газпром" заяви в сряда, че Европа може да не успее да възстанови напълно своите запаси преди предстоящия отоплителен сезон. Руският газов гигант също е изправен пред собствена криза, като заяви миналия месец, че е затрупан с рекордно търсене както в чужбина, така и в страната.

Цените на газа растат по целия свят. Цените на втечнения природен газ (LNG) в Азия биха могли да се изкачат до 20 долара за един милион британски термични единици, „ако американски терминал за износ на втечнен природен газ остане офлайн седмици“, се казва в доклад на Citigroup в сряда. Цените наскоро скочиха поради опасенията, че ураганът "Айда" ще наруши износа на САЩ.

Европейските цени на въглерода се понижиха до 60,12 евро на метричен тон, след като достигнаха рекордните 61,90 евро. Фючърсите са нараснали с повече от 80% тази година, отчасти поради високите цени на газа, които увеличават цената на електроенергията и емисиите в цяла Европа.

Изгарянето на въглища се превръща във все по-печеливш начин за производство на електроенергия в сравнение с газа за четвъртото тримесечие на тази година. 

Междувременно, ОПЕК+ се споразумя да се придържа към текущата си политика на постепенно увеличаване на добива на петрол, която бе одобрена през юли.

Групата ще ще увеличи добива на петрол с 400 хил. барела на ден от август до септември 2022 г. Това ще позволи да се върнат на пазара обемите, намалени от май 2020 г.

В доклада на техническия комитет на ОПЕК+ е посочено, че дефицитът на предлагането тази година няма да бъде толкова значителен, колкото се очакваше по-рано. Той ще бъде само 900 хил. барела дневно, а не 1,4 млн. барела дневно. През 2022 г. се очаква излишък от 2,5 млн. барела на ден на пазара. 

Въпреки че условията може да изглеждат благоприятни за картела в момента, има несигурност на хоризонта, пише Bloombrg. Търсенето се възстановява, но може отново да се свие заради разпространението на новите варианти на коронавируса и евентуални нови ограничителни мерки.