Япония планира всеки покрив в страната да е със слънчеви панели

Третата по големина икономика в света си поставя за цел да има около 108 гигавата соларна мощност до 2030 г.

12:10 | 2 август 2021
Обновен: 12:15 | 2 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония се стреми да използва повече слънчева енергия в опит да постигне своята амбициозна цел за намаляване на емисиите до 2030 г., която в крайна сметка може да доведе до това, че всяка сграда, паркинг и ферма в гъсто населената нация да бъде оборудвана с панели на покрива си, съобщава Bloomberg.

Третата по големина икономика в света си поставя за цел да има около 108 гигавата слънчева мощност до 2030 г., което е около 1,7 пъти по-високо от предишната цел на страната и 20 гигавата повече от сегашния темп на развитие, според презентации на министерствата на околната среда и търговията. Новата цел идва след като Япония заяви по-рано тази година, че ще намали емисиите си на парникови газове с 46% до 2030 г. в сравнение с 2031 г., с което засили поетия ангажимент съгласно Парижкото споразумение.

Страната, която е приблизително толкова голяма, колкото Калифорния, но с три пъти повече население, проучва как да намали зависимостта си от изкопаемите горива, докато се бори с ограниченото налично пространство. Въпреки това предстои дълъг път пред Япония да се откаже от въглищата и природния газ, който се използва за генериране на повече от 70% от електричеството в държавата.

Япония вече е световен лидер по отношение на соларния капацитет на квадратен километър и има ограничена земя за планиране на мащабни проекти. Това е причината нацията да се нуждае от увеличаване на така нареченото разпределено соларно производство, което представлява малки панели над сгради или ферми.

Япония и

Според доклада на Министерството на околната среда страната си поставя за цел да постигне новата слънчева цел за 2030 г., използвайки няколко стратегии:

  • 50% от сградите на правителството и общините ще имат слънчеви панели, които ще добавят 6 гигавата
  • Увеличаване използването на слънчева енергия в корпоративни сгради, гаражи за паркиране, което ще добави 10 гигавата
  • Добавяне на 4 гигавата в обществени земи и рекламни площи в 1000 градове

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, което в момента преразглежда целите на енергийния микс на страната, проведе във вторник заседание, на което обсъди целта за слънчевите панели до 2030 г.

Япония може да се нуждае от 370 гигавата слънчева мощност до 2050 г., за да намали въглеродните емисии, според анализ на Централния изследователски институт по електроенергия, фондация, която изследва електроенергийната промишленост в страната. Това е повече от петкратно увеличение спрямо днешните нива.

За да се постигне тази цел, всяка къща и жилищна сграда, построена през и след 2040 г., ще трябва да има инсталиран слънчев панел, според министерството. Освен това повечето ферми трябва да разполагат със слънчева мощност на стойност 100 киловата, а нацията ще трябва да намери място за десетки нови соларни мегапроекти във всяка община, според анализа.

Японското правителство планира да разшири типовете земя, където могат да бъдат инсталирани евтини слънчеви панели, като същевременно разработи технология, която позволява на панелите да работят на интервали в земеделските земи, така че да може да се продължи и с отглеждането на култури.

Въпреки че е възможно всички новопостроени домакинства да включват слънчеви панели, това ще бъде по-трудно всъществуващите сгради, според Такео Кикава, професор в Международния университет в Япония.

Приблизително 35% от съществуващите жилищни сгради имат мерки за устойчивост при земетресения, което затруднява инсталирането на панели, според Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.Също така Япония има някои от най-високите разходи за слънчеви панели в света, което е предизвикателство за домакинствата да плащат за инсталации, освен ако не получат повече подкрепа от правителството.

Други страни, зависими от изкопаеми горива в Северна Азия, също обмислят планове за увеличаване на поставянето на слънчеви панели на покривите, неизползван ресурс, който става все по-важен, тъй като разходите продължават да намаляват. Китай стартира пилотен проект за разпределена слънчева енергия на покрива на правителствени сгради, докато жилищните инсталации в Австралия процъфтяват поради по-опростените възможности за финансиране.