Милиони са заплашени от изселване с края на мораториумите за наемите

Още преди да настъпи пандемията, всеки четвърти наемател в Европейския съюз e харчeл повече от 40% от доходите си за жилища

17:32 | 31 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиони европейски домакинства може да се наложи да напуснат домовете си през следващите месеци, защото не могат да си позволят да плащат наем, казват експерти по жилищното настаняване, тъй като свързаните с пандемията мораториуми за наеми спират в целия континент.

Housing Europe, базирана в Брюксел асоциация за социални жилища, изчислява, че 10 милиона домакинства са изложени на риск въз основа на техния анализ на проучване на 180 000 души в 27-те държави от ЕС, проведено от Eurofound, което се стреми да подобри условията на живот и труд в блока.

Специалният докладчик на ООН за подходящи жилища, Балакришнан Раджагопал, определи тази цифра като „доста консервативна оценка ... предвид високия процент наематели в много европейски страни“.

"Замразяването на наемите за уязвимите групи все още е необходимо в региони и градове, където жилищната криза е най-остра," добави той.

В цяла Европа близо една трета от хората са живели под наем през 2019 г., според данни на Евростат.

Сорча Едуардс, генерален секретар на Housing Europe, заяви, че е необходима „огромна промяна“ в подхода към жилищата на континента, пред Thomson Reuters Foundation

Още преди да настъпи пандемията, всеки четвърти наемател в Европейския съюз e харчeл повече от 40% от доходите си за жилища, посочва ООН.

Броят на социалните жилищни единици е спаднал драстично в някои части на ЕС през последните две десетилетия, като Германия, където държавата позволява на наемодателите да отдават частно такива имоти под наем след определен период от време, което води до над 50% спад в социалните жилища от 2002 г., според ООН

В същото време, подхранвани от нулеви или отрицателни лихвени проценти, инвеститори, като например големи фондове, се преместиха на пазара на имоти, създавайки допълнително търсене, което доведе до повишаване на цените, каза Раджагопал. 

Очаквания за тежка зима

След като живее в апартамента си в Барселона в продължение на 15 години, Росарио Веласко разказва, че нейният наемодател - CaixaBank - е повишил наема й през 2019 г. от 425 евро на 925 евро на месец - около половината от доходите й като учител.

Когато Веласко, 52-годишна самотна майка, се опитва да преговаря банката започна съдебен процес, който може да завърши с изгонване, с което тя се бори оттогава.

CaixaBank не отговорила на искане за коментар.

Официалните данни показват, че близо 11 000 испански лица и семейства са били изгонени от домовете си през първото тримесечие на годината, въпреки държавния мораториум в страната.

Градските наеми са се увеличили с около 45% от 2015 г., показват данни на публичната финансова агенция Institut Catala del Sol и това подхранва социалното отчаяние.

eviction US

Всяка седмица десетки хора се мобилизират от профсъюза на наемателите на Барселона, Sindicat de Llogateres, за да се опитат да предотвратят изселвания на малки протести из града.

Говорителят на съюза Хайме Паломера е един от трима души, които в момента са съдени за заплашително и принудително поведение, след като протестират срещу опит за изгонване.

Двамата съвместно обвиняеми наематели преди това са се оплаквали пред собственика и градските власти за плъхове, термити и непитейна вода в сградата им.

Техният наемодател е глобен с 90 000 евро от властите малко преди да заведе делото.

Процесът, който започна в края на юни, има подкрепа от страна на испанския министър на труда и стотици учени, които написаха отворено писмо.

Достъпните жилища се превърнаха в основен въпрос за правителството.

Лявата партия Unidas Podemos се съгласи да се присъедини към управляващата коалиция едва миналата година, след като получи обещания за законодателство, засилващ контрола върху наемите и спиращ изгонванията.

Алехандра Хасинто Уранга, говорител на Podemos в Мадрид, заяви, че законът е необходим, за да се предотврати "предвидима масивна вълна от изселвания", след като испанският мораториум за наеми приключи през август.

Синдикатите на наемателите казват, че 40 000 наематели в Испания, 80 000 в Италия и 90 000 във Великобритания скоро ще бъдат изправени пред непосредствени заплахи за изгонване.

house UK

„Очакваме тежка есен“, каза Барбара Щенберген, европейски ръководител на Международния съюз на наемателите.

Политически натиск

Жилищната криза в Европа вече свали едно правителство в Швеция, след като лявата партия оттегли подкрепата за лявоцентристката коалиция на премиера Стефан Лофвен миналия месец заради дерегулацията на наемите.

Лофвен успя да сформира ново правителство едва на 7 юли, след като се отказа от предложението.

В Германия за 11 септември в Берлин е планирана голяма демонстрация срещу високите наеми и изселванията.

Достъпните жилища се превърнаха в крайгълен камък в предизборната кампания в страната, като Зелените, Социалдемократите и Лявата партия подкрепиха замразяването на наемите.

Берлин също провежда референдум на 26 септември дали имотите, принадлежащи на най-големите жилищни корпорации в града, трябва да бъдат отчуждени, след като 350 000 берлинци подадоха петиции за гласуване.

Проучването следва решение на върховния съд на страната през април, с което се отменя ограничението за наемите в целия град.

Юта Хартман, говорител на германския съюз на наемателите Deutsche Mieterbund, заяви, че пандемията е оставила „дълбоки следи в бюджетите на германските домакинства“.

Почти 40% от германците са преживели спад на доходите си по време на коронакризата и „не се очаква обръщане на тенденцията“, каза тя.

Междувременно, Камарата на представителите на САЩ не поднови свързания с пандемията федерален мораториум върху изселването, който изтича в събота, след като републикански конгресмен блокира предложението за удължаването му до 18 октомври, предаде Bloomberg.

eviction/immunirty ratio

Изтичането на мораториума може да изложи милиони американци на риск да бъдат изгонени от наетите къщи и апартаменти. Наемодателските групи се противопоставят на мораториума, който Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ приложиха за борба с разпространението на COVID-19 и предотвратяване на бездомността по време на пандемията.

Повече от 15 милиона души в 6,5 милиона домакинства в САЩ в момента изостават с наемите, според проучване на "Института Аспен" и "Проекта за защита при изгонване от COVID-19", като общо дължат над 20 милиарда долара на наемодателите.

Върховният съд на САЩ миналия месец реши 5-4 да остави мораториума на CDC. CDC заяви миналия месец, че няма да удължи забраната след 31 юли. Забраната беше въведена за първи път от CDC през септември 2020 г. при бившия президент Доналд Тръмп.

Някои щати са избрали да удължат мораториумите за изгонване след 31 юли, включително Ню Йорк, чийто мораториум е до 31 август, и Калифорния, където забраната е до 30 септември.

The National Apartment Association, чиято 82 600 членове колективно управляват над 9,7 милиона апартамента, във вторник заведе дело срещу правителството на САЩ и поиска милиарди долари неплатен наем поради мораториума.