Airbus ще оспорва доминацията на Boeing с транспортния си А350

Около половината от глобалните товари по стойност пътуват по въздух, често в пътнически самолети

12:36 | 29 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският самолетостроителен концерн Airbus се прицели в един от най-печелившите сектори на Boeing в четвъртък с планове за товарна версия на своя пътнически самолет A350, залагайки, че пандемичният бум в интернет пазаруването ще надживее световната здравна криза.

Boeing от години доминира на пазара на въздушни товарни превози, дори когато европейският му конкурент грабна короната като най-голям производител на пътнически самолети в света.

Airbus заяви, че бордът на директорите е подкрепил траснпортна версия на A350, която трябва да влезе в експлоатация през 2025 г., но не съобщи веднага клиентите си.

„Вярваме, че имаме много обещаващ самолет“, каза изпълнителният директор Гийом Фори, след като представи по-добри от очакваното полугодишни резултати.

Компанията заяви, че търсенето на самолети се възстановява по-бързо от очакваното, съобщава Bloomberg.

Според новата оценка доставките на самолети сега трябва да достигнат 600 броя за цялата 2021 г., прогнозират от Airbus, като това ще повиши коригираната оперативна печалба до 4 млрд. евро. Компанията очаква свободният паричен поток да достигне 2 млрд. евро.

Airbus отчете коригирана печалба преди лихви и данъци в размер на 2,7 млрд. долара за първото полугодие, надминавайки средната оценка на анализаторите. В същото време приходите скачат с близо една трета спрямо предходната година.

Плановете за оспорване на контрола на Boeing върху товарния пазар, поддържан в продължение на десетилетия чрез неговите самолети 767, 777 и 747, бяха съобщени за първи път през март.

Този ход със сигурност ще предизвика реакция, след като главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун в сряда изброи разработки, включително "в относително близко бъдеще“ товарна версия на 777X.

777X ще бъде най-големият двумоторен пътнически самолет в света, но развитието му се забави поради затягане на стандартите за сертифициране на безопасността и слабо търсене.

Ръководителят на Qatar Airways заяви пред "Ройтерс" миналия месец, че Boeing вече показва проекти за товарния 777X.

Airbus месеци наред неофициално търси поддръжка за транспортния А350 в допълнение към по-малкия товарен А330, чиито продажби не успяват да вървят в крак със 767.

Airbus се надява, че първият по-лек транспортен самолет от въглеродни влакна в света ще отклони пазара в негова полза, тъй като по-строгите емисионни стандарти, които се очаква да ограничат доставките на съществуващите товарни самолети на Boeing, влизат в сила през 2028 г.

Очаква се Boeing да обяви, че по-големият му товарен самолет 777X ще бъде по -интегриран със съществуващата инфраструктура.

Съобщението от четвъртък официално започва надпревара за записване на влиятелни купувачи, вариращи от експресни фирми като FedEx и UPS до азиатски авиокомпании, или специализирани товарни превозвачи като люксембургската Cargolux.

"Ние сме все по-близко всеки ден, но все още не можем да обявяваме търговски сделки", каза Фори.

На карта е заложена доминацията на Boeing в доходоносен, но нестабилен ъгъл на пазара на реактивни самолети, в който транспортните самолети могат да постигнат по-високи цени от еквивалентите за пътници, според източници на пазара.

Новите товарни самолети биха могли да задържат намаленото производство на широкофюзелажни самолети в очакване на ръст в международните пътнически пътувания.

Около половината от глобалните товари по стойност пътуват по въздух и на свой ред половината от това обикновено се превозва от пътнически самолети.

По време на пандемията много авиокомпании бяха принудени да паркират неизползвани пътнически самолети, увеличавайки търсенето на товарно пространство на специализирани товарни превозвачи по времето, когато електронната търговия отбеляза бум заради блокирането.

Boeing миналата година прогнозира търсене на 2430 товарни превозни средства за следващите 20 години, включително 930 специално създадени товарни самолета и 1500 конвертирани от пътнически самолети.