Volkswagen е близо до закупуването на компанията за коли под наем Eurocar

Немският консорциум мисли за бъдещето на мобилността и предлагането на нов тип услуги

16:55 | 27 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Volkswagen е близо до закупуването на компанията за коли под наем Eurocar

Volkswagen AG е близо до сделка за закупуване на Europcar Mobility Group, след като получи подкрепа от хедж фондовете зад компанията за коли под наем с по-добра оферта. Консорциумът, ръководен от германския производител на автомобили, увеличи офертата си за Europcar до около 50 евроцента на акция, или около 2,5 милиарда евро (3 милиарда долара). Акциите на Europcar се повишиха във вторник с 5,36%. Те се повишиха с още 2,1% до 48 евроцента в 1:27 ч. в Париж, което даде на компанията пазарна стойност от 2,4 милиарда евро.

Въпреки че споразумението може да бъде постигнато още тази седмица, условията все още могат да се променят и преговорите също могат да се проточат или да се разпаднат. Преговорите са особено трудни, като се има предвид, че те включват около 10 различни заинтересовани страни, включително повече от половин дузина хедж фондове инвеститори в Europcar.

Причината за тази сделка е, че немската компания вече мисли как да адресира промяната в потребителското поведение и по-специално тенденцията потребителите да наемат, а не да притежават кола.

Volkswagen заяви, че закупуването на Europcar е една от няколкото възможности, които обмисля, за да даде на компанията достъп до платформа за отдаване под наем, която ще подкрепи нейната "дългосрочна визия за мобилност" и ще разшири обхвата на нейните продукти и услуги. Източници в компанията предполагат, че Volkswagen може да използва мрежата от места за наемане на Europcar, за да й помогне да стане по-широк доставчик на различни възможности за мобилност.

Предишна оферта на VW и нейните партньори Attestor Ltd. и PON Holdings BV от 44 евроцента на акция беше отхвърлена от Europcar преди около месец като твърде ниска. Офертата от 50 цента на акция ще представлява бонус от 27% за цената на акциите на Europcar на 22 юни, ден преди Bloomberg News да съобщи за първото предложение.

Докато търсенето на наети автомобили се възстановява в процеса на разхабване на ограничителните мерки против пандемията, компаниите в този сектор са изправени пред дългосрочни предизвикателства от страна на новите участници, предлагащи пътувания и съвместно ползване на автомобили. Представителите на Europcar и VW отказаха коментар, докато представителите на Anchorage, Attestor, Marathon и Pon не бяха достъпни за коментар.

Ако сделката бъде договорена, това ще означава интересен кръговрат. VW придоби Europcar в края на 90-те години и след това го продаде на  Eurazeo SE през 2006 г. за 1,26 милиарда евро.

В края на миналата година Europcar се съгласи да преструктурира дълга си и да увеличи капитала, което доведе до отписване на повече от 1 милиард евро дълг и прехвърляне на контрола върху компанията на няколко хедж фонда, включително Anchorage Capital Group и Marathon Asset Management