Великобритания предлага по-строги правила за контрол на сателитите

Компаниите на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp. и OneWeb Ltd. пускат сателити в опит да покрият Земята с високоскоростен интернет

18:30 | 26 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания е изготвила правила за предотвратяване на хаотични смущения в сигнала, докато предприемачите се надпреварват да извеждат в орбита хиляди широколентови космически кораби, съобщава Bloomberg.

Компаниите на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp. и OneWeb Ltd. пускат сателити в опит да покрият Земята с високоскоростен интернет, а други, като Amazon.com Inc., се опитват да ги настигнат.

В понеделник британският комуникационен регулатор Ofcom изяви загриженост, че така наречените сателити ще си блокират взаимно сигналите.

Съгласно новите правила, сателитните системи ще бъдат проверявани дали рискуват да влошат други услуги и дали могат да навредят на конкуренцията. Ofcom ще публикува и подробности за лицензите, които очаква да предостави, което ще изисква техническо сътрудничество между компаниите и ще даде правомощие на компанията да управлява случаи на намеса в Обединеното кралство.

Консултацията на Ofcom трябва да приключи на 20 септември. Новата вълна сателити в ниска орбита се намират много по-близко до земята от тези, използвани днес за достъп до интернет и телевизия с отдалечен достъп. Това означава, че светлинните сигнали могат да пътуват много по-бързо.

SpaceX на Мъск вече е изстрелял повече от 1500 сателита Starlink, като заяви, че следващият е готов за глобално покритие с изключение на полярните региони. Главни конкуренти на компанията са OneWeb, собственост на Bharti Global, правителството на Великобритания, Eutelsat SA и SoftBank Group Corp., която изстреля повече от 250 сателита и планира да продава широколентов достъп на правителства и предприятия.

„Не смятаме, че може да разчитаме единствено на рамката на Международния съюз за далекосъобщения, за да се справим ефективно с всички проблеми, засягащи негеостационарните сателитни орбитни услуги, предоставяни в Обединеното кралство“, каза Ofcom, позовавайки се на агенция на ООН, съставена от световни регулатори в областта на телекомуникациите .“