Йелън предупреди Конгреса за риск от дефолт до октомври

Тя заяви, че паричните средства се очаква да намалеят със 150 млрд. долара само до 1 октомври „поради големи задължителни плащания“

09:06 | 24 юли 2021
Обновен: 09:15 | 24 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Министерството на финансите ще предприеме специални стъпки през следващата седмица, за да избегне ограничение на дълга на САЩ, тъй като двугодишното спиране на тавана приключва, принуждавайки законодателите да действат „възможно най-скоро“, за да избегнат дефолт, пише Bloomberg.

Има сценарии, при които Министерството на финансите може да изчерпи специалните си мерки и да остане без пари "скоро след завръщането на Конгреса от почивката" през септември, каза Йелен в петък в писмо до депутатите. Тя заяви, че паричните средства и подобни мерки се очаква да намалеят със 150 млрд. долара само до 1 октомври „поради големи задължителни плащания“.

Предупреждението на Йелън е по-спешно в сравнение с доклада на Бюджетната служба на Конгреса, публикуван в сряда, в който се казва, че американските законодатели вероятно ще имат време до октомври или ноември, за да повишат или преустановят тавана на дълга. Тя каза, че Министерството на финансите не е в състояние да предостави своя конкретна оценка за това колко дълго ще продължат така наречените извънредни мерки на фона на „повишена несигурност“ по отношение на плащанията и постъпленията по време на пандемията.

В писмото се съобщава, че Министерството на финансите ще започне да предприема специални стъпки за спиране на продажбата на ценни книжа от държавни и местни правителства около обяд на 30 юли. Допълнителните „извънредни мерки“ се очаква да влязат в сила в понеделник 2 август, ако Конгресът не е действал дотогава.

„Очакваме Конгресът да действа своевременно, за да повиши или спре тавана на дълга и да защити пълната вяра и кредит на Съединените щати“, каза прессекретарят на Белия дом Дженифър Псаки.

Не е ясно обаче как и кога Конгресът ще предприеме действия за повишаване или спиране на ограничението на дълга този път, като се има предвид, че демократите разполагат с тънки мнозинства и в двете камари и е много вероятно републиканците да си сътрудничат. Демократите може да успеят да вдигнат тавана сами, или в рамките на по-големия пакет, който ще приеме голяма част от икономическата програма на президента Джо Байдън в размер на 4 трилиона долара чрез процес, известен като бюджетно съгласуване, но това все още е изправено пред политически пречки.

„Ще гарантираме, че нашата нация плаща сметките си, независимо дали с подкрепата на републиканците или единствено с демократите, защото по същество ние сме държава, която изпълнява обещанията си“, заяви лидерът на мнозинството от парламента Стени Хойер в изявление в отговор на изявлението на Йелен в петък. „Ограничението на дълга се превърна в норма, когато републиканците са извън властта“, каза той.

Непоправима вреда

Ограничението на дълга или общият дълг, който Министерството на финансите може да издаде на обществеността и други държавни агенции, е бил задържан за две години, като изтича на 31 юли.

Неизпълнението на задълженията за плащане „би причинило непоправима вреда на американската икономика и поминъка на всички американци“, казва Йелен в писмото.

„Дори заплахата от неизпълнение на тези задължения е била причина за пагубни въздействия в миналото, включително единственото понижаване на кредитния рейтинг в историята на нацията през 2011 г.“

През тази година доходността по облигациите се повиши и S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг AAA на страната, след като първоначално републиканските депутати се противопоставиха на настояването на тогавашния президент Барак Обама да повиши тавана на дълга.