Новите IT надежди на Гърция: Силициева долина в Янина

Доскоро Гърция нямаше добра слава като страна за бизнес и чуждестранни инвестиции, но в последно време има голямо раздвижване - особено в IT сферата

13:05 | 3 юли 2021
Обновен: 13:30 | 3 юли 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много млади гърци, които работят в IT сферата, напускат страната, за да търсят реализация в мегаполиси като Лондон, Берлин и Токио или в Силициевата долина. Гръцката икономика няма добра слава сред инвеститорите. Основните причини са бюрокрацията и лошата инфраструктура, пише БГНЕС, цитирайки "Дойче Веле".

Но въпреки това все повече международни IT фирми се насочват към Гърция и по-конкретно - към северозападния град Янина. Няколко IT компании разкриха свои филиали там в последните години. Преди две години там заработи и клон на германския технологичен гигант TeamViewer.

Благодарение на това програмистът Христодулос Папас, който е роден в Янина, е в състояние да упражнява мечтаната от него професия. И то без да напуска родния си град и близките си, както много негови колеги. “Отначало не можех да повярвам, но бях много щастлив от това, че много други като мен също ще могат да останат тук в града”, казва Папас.

"Видяхме голям потенциал"

Филип Дойчер, който ръководи офиса на TeamViewer, също е оптимист. Заедно със семейството си той се мести от Германия в Гърция и не съжалява за решението си. Големият избор от квалифицирани млади служители привлича инвеститори като TeamViewer. “Компании като TeamViewer винаги търсят таланти. Пазарът в Германия е много конкурентен. Има десетки компании, които се борят за един програмист.”

TeamViewer постепенно увеличава екипа си в Янина. В началото служителите са били 18. Сега за компанията вече работят 50 човека, а в следващите години се очаква да нараснат до 150. За германската компания гръцката бюрокрация първоначално представлявала предизвикателство: “Отне ни месеци, за да открием банкова сметка. Не бива да е така. Трябва да е по-лесно за чуждестранните компании”, разказва германският представител.

Но плюсовете надделяват. В района са разположени много университети, модерно летище, както и магистрали, които достигат до Солун и Атина. “Инфраструктурните условия тук са налице и видяхме голям потенциал”, казва Дойчер пред Дойче веле.

Йоргос Голецис, който е професор по икономика в Янинския университет, не може да скрие усмивката си, когато чува сравненията със Силициевата долина.

Голецис се радва на интереса на международните компании към Янина. Но Гърция има да извърви дълъг път, преди да може да се сравнява със Сан Франциско и Лондон. Първите стъпки обаче вече са направени. “Една фирма привлича втора, втората - трета, а третата мотивира основаването на нова компания. Такъв е пътят на развитието.” Гръцката икономика силно се нуждае от модернизация. Както и от промени в корпоративната култура. Затова и очакванията, отправени към TeamViewer, са високи.

Гърция инвестира в модерни отрасли

Наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети офиса на TeamViewer в Янина. Създаването на нови работни места и привличането на висококвалифицирани кадри в страната чрез данъчни облекчения е сред основните приоритети на консервативното правителство.

Атина получи много похвали от Брюксел за своите инвестиционни планове: Гърция трябва да получи 30,5 милиарда от Европейския фонд за възстановяване от пандемията. Тази сума отговаря на 18 процента от БВП на страната. Гърция вече представи своя план за възстановяване и устойчивост. Той предвижда 40 процента от средствата да бъдат инвестирани в екологични проекти, а 25 процента - в дигитализация. По тези параметри Гърция дори надскача препоръките на Брюксел.

Гръцката икономика понесе сериозен удар в резултат от пандемията. Безработицата е над 16 процента, ключовите индустрии на услугите и туризма се сринаха. След строгите мерки за преодоляване на икономическите проблеми в последните 10 години, пандемията доведе до ново покачване на държавния дълг до около 200% от БВП. Затова и допълнителните милиарди от Брюксел идват в точен момент.