Лидерите на ЕС отхвърлиха френско-германската инициатива за среща с Путин

Дипломати от ЕС заявиха, че някои държави в Източна Европа са готови да наложат вето върху плана

09:12 | 25 юни 2021
Обновен: 09:21 | 25 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз отхвърлиха призива на Германия и Франция за провеждане на официални разговори с руския президент Владимир Путин. Това бе рядко публично поражение за германския канцлер Ангела Меркел на може би последната й среща на върха на ЕС, предаде Bloomberg.

Предложението е отпаднало от заключителното комюнике след разговори, които продължиха в малките часове w петък, каза Меркел при напускане на срещата на върха в Брюксел. По-рано дипломати от ЕС заявиха, че някои държави в Източна Европа са готови да наложат вето върху плана.

"Бих пожелала по-смела стъпка", каза Меркел пред репортери. „Ще бъдат разработени формати и условия за разговори с Русия. Но не и на ниво лидери."

Германският канцлер заяви също, че Европейската комисия ще продължи да проучва закона на Унгария за ЛГБТ, както и че лидерите на ЕС са се споразумели да предоставят близо 3 млрд. евро помощ по пакта за миграцията с Турция, отбелязва "Ройтерс".

В заключенията, публикувани рано сутринта в петък, се отбелязва, че лидерите ще се върнат към темата за Русия на друго заседание, без да се конкретизира кога. В тях се заклеймява нарушаването на човешките права в Русия и се изразява подкрепа за гражданското общество, като се заявява, че ЕС води диалог в "избрани области" от свой интерес. 

ЕС не е водил преговори на върха с Путин след анексирането на Крим, но Меркел твърди, че ЕС не може просто да възложи връзката си с Русия на Белия дом. Предложението й, одобрено от френския президент Емануел Макрон, разтревожи много други лидери.

„Кремъл не разбира свободните отстъпки“, каза латвийският премиер Артур Каринс. "Кремъл разбира политиката на властта."

Предложението беше критикувано публично и от Марк Руте от Холандия, който заяви пред репортери, че няма да присъства на разговори с Путин. Румънецът Клаус Йоханис заяви, че е рано да се говори за среща на върха с Русия, а Кая Калас от Естония заяви, че била изненадана, че въпросът дори е на дневен ред.

Дипломат, запознат с дискусиите, е заявил пред Bloomberg, че около дузина държави-членки са сигнализирали, че им е неудобно или от самата идея, или от начина, по който тя се е появила в последния момент. 

Европейските лидери приветстват деескалацията в Източното Средиземноморие, след като Турция поднови разговорите с Гърция по търсенето на газ в морето, като подчертават, че очакват тя да бъде запазена.

Те не се ангажират с конкретна сума, с която да продължат да подпомагат издръжката на 3.7 млн. сирийски бежанци в Турция, но препоръчват на Европейската комисия "без отлагане" да представи предложение за продължаване на финансирането за бежанците в Турция, Йордания и Ливан.

Преди срещата "Ройтерс" писа, че се обсъжда ЕС да задели 3.5 млрд. евро от бюджета си за издръжката на бежанците до 2026 г., след като 6-те млрд., договорени през 2016 г. са на изчерпване.

Проблемът с унгарския закон, ограничаващ информацията за хомосексуалността в училищата, е бил основна тема на разговори. 

"Във връзка с това имам намерение да поставя Унгария на колене. Те трябва да осъзнаят, че или са член на Европейския съюз, и така член на общността на споделените ценности ... Или трябва да напуснат", е заявил холандският премиер Марк Руте, цитиран от "Ройтерс".