Русия е завела дело срещу Ikea за над 14 милиона долара

В основата на делото са спорове за мита за повече от 1 милиард рубли

20:00 | 24 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските власти заведоха дело срещу местното звено на Ikea, за което се твърди, че е избегнало повече от 1 милиард рубли (14 милиона долара) от мита.

Федералната митническа служба в Москва откри делото срещу най-големия търговец на мебели в света още миналата година, като тогава се казваше, че Ikea е подценила лицензионните такси в декларациите си от 2017 до 2020 г. и е предоставила фалшиви оценки, пише Bloomberg. 

Ikea оспорва делото. Митническата служба пипе в изявление, че е извършила проверка на Ikea, но отказва да посочи размера на жалбата, тъй като информацията касае "търговска тайна".

Русия е един от 10-те най-големи пазари за Ikea, като притежава 17 магазина в страната.

Случаят, който следва подобни искове срещу шведския търговец на дрехи Hennes & Mauritz AB, довел до наказателно разследване , подчертава репутацията на Русия като непредсказуем пазар за инвеститорите. Миналата година, на фона на пандемията, преките чуждестранни инвестиции са спаднали със 70% до 9,7 милиарда долара, според доклад на ООН.

През 2014 г. шведският производител на козметични продукти Oriflame пък е глобен с 1 милиард рубли за данъчни нарушения по случай, който „сериозно засяга европейската бизнес общност“, заяви Асоциацията на европейски бизнес в Москва по това време.