Всяка държава в ЕС ще може да съди технологичните гиганти

Тех лобито Си Си Ай Ей (CCIA) предупреди, че решението може да доведе до многобройни съдебни процедури

12:26 | 16 юни 2021
Обновен: 13:05 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните гиганти от Силициевата долина могат да бъдат изправени пред по-голям контрол и потенциални санкции в Европейския съюз, след като върховният съд на блока разреши националните надзорни органи да ги преследват за нарушения, дори когато те не са водещите регулатори, предаде "Ройтерс".

Европейската организация на потребителите BEUC приветства решението от вторник на Съда на ЕС (СЕС), което подкрепи правото на националните агенции да действат, позовавайки се на забавяния при регулацията.

„Повечето големи технологични компании са базирани в Ирландия и не би трябвало да зависи само от властта на тази страна да защити 500-те милиона потребители в ЕС“, заяви генералният директор на BEUC Моник Гойенс след решението.

Заедно с Google, Microsoft, Twitter и Apple, Facebook има седалище в ЕС в Ирландия, което го поставя под надзора на ирландския регулатор за защита на данните съгласно правилата за поверителност, известни като GDPR, които позволяват глоби до 4% от глобалния оборот на компанията за нарушения.

Съдът на ЕС се включи, след като белгийски съд потърси насоки относно оспорването на Facebook на териториалната компетентност на белгийския регулатор, който се опитваше да спре компанията да проследява потребителите чрез бисквитки, съхранявани в социалните приложения на компанията, независимо дали имат акаунт или не.

Магистратите подкрепиха правото на националните органи за защита на личните данни да предприемат съдебно преследване срещу технологичните гиганти, дори когато те не са базирани в съответните държави.

Няколко национални органа за защита на личните данни в 27-членния ЕС отдавна се оплакват от ирландския регулатор, като казват, че му отнема прекалено дълго време, за да се произнесе по някои случаи.


Ирландия отрича това и обяснява забавянията с необходимостта за добросъвестно разследване, когато има работа с мощни и добре финансирани интернет гиганти.

Случаите, разглеждани в Ирландия, засягат социалната мрежа Instagram и комуникационното приложение WhatsApp, собственост на Facebook, както и Twitter, Apple, LinkedIn, собственост на Microsoft, и цифровия рекламодател Quantcast.

При определени условия национален регулаторен орган може да упражни правомощията си и да потърси съдебна отговорност за предполагаемо нарушение на разпоредбите пред съд в страна членка, дори този орган да не е компетентният надзорен регулатор в държавата, където е базирана съответната компания, обяви Съдът на ЕС.

Групата за лобиране в полза на технологичните компании Си Си Ай Ей (CCIA) обаче предупреди, че решението на Съда на ЕС може да доведе до многобройни съдебни процедури срещу компаниите.

"Това отваря врата за всички национални регулатори на защитата на данните да започнат множество производства срещу компаниите" каза старшият политически мениджър на CCIA Europe Алекс Руре. "Защитата на данните в ЕС рискува да стане по-непоследователно, фрагментирано и несигурно“, каза той.