Швейцарската икономика пое по пътя на възстановяване от ковид кризата

Експертите са предпазливи оптимисти

07:38 | 2 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската нация може леко да си отдъхне. След серията ваксинации ресторантите възобновиха обслужването на гости на закрито, а кината и театрите могат да приемат повече посетители, предава Bloomberg.

Икономиката на Швейцария показваше тревожни индикации след ограниченията от коронавирусната вълна. БВП на страната се сви с 0,5% през първото тримесечие на страната, съобщи Държавният секретариат по икономически въпроси.

Добавената стойност спадна значително в сектора на услугите след затягане на мерките за ограничаване на пандемията. Частното потребление също рязко се сви. За разлика от тях обаче промишлеността продължи да нараства и така предотврати по-голям спад в БВП.

Икономическият барометър KOF от миналия месец отчете перспективите като „много положителни“, а президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан заяви в интервю, че е „предпазлив оптимист“.

Остава да видим дали наистина чисто физическото раздвижване на гражданите в ситуация с по-малко забрани ще се отрази на сериозно раздвижване в икономиката.