"Гардиън": Ситуацията Изрел-Плестина – пореден конфликт, в който ЕС не заема ясна позиция

Външните министри от ЕС днес организираха извънредна видеоконференция

18:20 | 18 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поради вътрешнополитическо напрежение и разногласия със САЩ, Европейският съюз не успява да заеме ясна позиция по отношение на конфликта между Израел и Палестина. Това се казва в аналитична статия на „Гардиън“, пише БГНЕС.

В областта на външната политика лидерите на ЕС често обсъждат възможността за стратегическа автономия от Съединените щати и след това на практика се оказват в трудна ситуация, отбелязва вестникът. Външните министри на страните от блока не са правили например колективни изявления за Израел от 2016 г. насам. През февруари 2020 г., след като Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, а Унгария, Чехия и Румъния и други държави блокираха изявление на ЕС, критикуващо плана.

Европейският съюз е институционално по-силен във външната политика, отколкото през 1980 г., когато девет държави подписаха Венецианската декларация, довела до признаването на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), но политическото му влияние е намаляло. Налице е напрежение както в държавите-членки, така и между тях.

В Германия, един от най-решителните привърженици на Израел, кандидатът на Зелената партия за канцлер Аналена Бербок открито осъди „Хамас“ през последните дни.

В Австрия федералният канцлер Себастиан Курц реши да окачи израелски знамена на австрийските правителствени сгради в знак на солидарност с Тел Авив, след което иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отмени посещението си в тази страна, по време на което се очакваше да бъде повдигнат ядрения въпрос.

От 26 април френската дипломатическа служба публикува девет комюникета, призоваващи за сдържаност в конфликта в Близкия изток.

В италианското пристанище Ливорно работници блокираха оръжия за Израел, а италианският външен министър Луиджи Ди Майо призова ЕС да заеме ясна и единна позиция.

Способността на ЕС да посредничи е ограничена, защото той се маргинализира, като отказва да разговаря с „Хамас“ директно или дори чрез посредници, се казва в статията. В момента тази роля се играе от САЩ, Египет, Йордания и Катар. Вместо това ЕС се специализира във възстановяването на Газа.

В същото време САЩ продължават да призовават за "стабилен период на спокойствие". Тази формулировка дава на Израел свобода на действие да продължи бомбардировките, докато не бъде уверен, че ще неутрализира военната инфраструктура на „Хамас“. В тази връзка ръководителят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген наскоро отбеляза, че Европа не трябва да бъде наивна по отношение на Съединените щати или решимостта им да се съсредоточат върху основния си приоритет - всеобхватна конкуренция с Китай.