Доджкойн отново във възход след поредния туит на Мъск

Мемекойнът поскъпна с 30% само в рамките на 24 часа, след като главният изпълнителен директор на Tesla написа в Twitter, че работи с разработчиците на дождкойн

14:55 | 14 май 2021
Обновен: 18:14 | 14 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доджкойн отново се изстреля във възходяща посока след подновената подкрепа от Илон Мъск, допринасяйки за силно волатилната за дигиталните валути седмица, която беше инициира до голяма степен от самия изпълнителен директор на Tesla, предава Bloomberg.

След като в четвъртък Мъск написа в Twitter, че работи зааедно с разработчиците на доджкойн, за да „подобри ефективността на системните трансакции“, токенът с облик на представител на породата Шиба ину без практическа употреба поскъпна от около 43 цента до 51 цента за броени минути. Това представлява около 30-процентен ръст на цената през последните 24 часа, според Coinmarketcap.com.

Биткойн е обект на колеблива търговия днес и се търгува на равнище от около 50 500 долара към 6 часа сутринта в Ню Йорк. Най-големият дигитален токен е напът да запише седмичен спад от над 10%.

Туитове от страна изпълнителния директор на Tesla разтърсиха криптопазарите тази седмица и повдигнаха въпроси относно мотивите му. Мъск започна седмицата, определяйки доджкойн като „хъсъл“ и продължи с редица публикации, критикуващи копаенето на критповалути, което в един момент срина цената на биткойн с цели 15%.

Дождкойн, който от своя страна се срина след гостуването на Мъск в Saturday Night Live, сега се възвърна обратно като четвъртата по големина криптовалута с пазарна капитализация от 67 милиарда долара, според Coinmarketcap.com. Настроението беше подсилено и от новината, че Coinbase Global, най-голямата криптоборса в САЩ, планира да позволи търговията с доджкойн на своята платформа след шест до осем седмици.

Приблизително по същото време като неговия туит за дождкойн главният изпълнителен директор на Tesla насочи редица критики срещу копаенето на криптовалути и спря покупките на автомобили Tesla с биткойн.

Мъск зяви, че се притеснява от „огромното увеличение“ на въглищата и друга въглеродоемка енергия за генериране на електричество, необходимо за добив на дигиталната валута.