Недостигът на чипове струва 110 млрд. долара на автомобилната индустрия

Според AlixPartners световните производители на автомобили ще загубят производството на 3,9 милиона превозни средства

09:49 | 14 май 2021
Обновен: 09:50 | 14 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато недостигът на полупроводници, оскатяващ световната автомобилна индустрия, продължава да се влошава, цената му като удар върху продажбите се е удвоила почти до 110 млрд. долара в сравнение с предходна оценка от 61 млрд. долара, предава Bloomberg.

Това е последната оценка на AlixPartners, глобална консултантска фирма, която следи отблизо разрастващата се криза. Също така сега се посочва, че световните производители на автомобили ще загубят производството на 3,9 милиона превозни средства поради недостига на чипове тази година - повече от прогнозата преди 2 месеца от 2,2 милиона. Това възлиза на 4,6% от 84,6 милиона автомобила, за които AlixPartners са прогнозираха, че ще бъде общото производство за 2021 година.

През последните седмици автомобилните производители издадоха предупреждения в своите отчети, че недостигът на чипове ще се влоши, преди да се подобри. Ford Motor и General Motors прогнозираха, че второто тримесечие ще бъде най-лошото от кризата, тъй като са принудени да преустановят фабриките поради липсата на основните компоненти. Но индустрията вероятно няма да види признаци на възстановяване до края на годината, гласи прогнозата на AlixPartners.

„Все още недостигът оказва дълбоко въздействие върху третото тримесечие“, посочва в интервю Марк Уейкфийлд, ръководител на глобалната автомобилна практика на компанията. „Всъщност изобщо не очакваме индустрията да влезе в режим на възстановяване до четвъртото тримесечие“, добави още той.

Времето придобива допълнително значение, тъй като свързаните с чипове съкращения на производството повишават цените на новите и употребявани превозни средства, допринасяйки за по-висока инфлация в САЩ. Друга изследователска компания, LMC Automotive, прогнозира, че световното производство ще бъде намалено с почти 3 милиона превозни средства само през първото полугодие.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли заяви в четвъртък, че компанията ще реконструира автомобилите си, за да използва най-често срещаните и "достъпни" чипове. Американският концерн също така планира да увеличи запаси си от полупроводници и да подпише договори директно с производителите на чипове, вместо да преминава през автомобилен доставчик.

„Наистина очакваме второто полугодие ситуацията да се подобри“, коментира Фарли на годишното събрание на акционерите на Ford, добавяйки, че ръководството на компанията става все по-уверено в доставката на чипове.

Кризата, породена от съкращаване на производството вследствие на пандемия, придоби допълнителни измерения след пожар в завод за полупроводници в Япония и исторически студената зима в Тексас, който дерайлира производството.

„Днес в типично превозно средство има до 1400 чипа и тази бройка само ще продължава да се увеличава“, посочи Дан Хиърш, управляващ директор на автомобилната практика на AlixPartners. „Основният приоритет за компаниите в момента е да смекчат възможно най-краткосрочните ефекти от това прекъсване, което може да включва всичко - от предоговаряне на договори до управление на очакванията на кредиторите и инвеститорите", допълва Хиърш.

Верига на доставки

AlixPartners, които помогнаха на GM да премине през своя фалит преди повече от десетилетие, изчисли през януари, че недостигът на чипове ще струва на автомобилната индустрия 61 милиарда в загубени приходи. Тъй като кризата се влоши, фирмата започна да работи с автомобилни производители, за да преструктурира веригата на доставки в опит да се избегне подобен сценарий.

Уейкфийлд сподели, че първият урок, който автомобилните производители научават, е, че те вече не са „800-килограмовата горила“  (бел. ред. американски израз за човек или организация, толкова могъщ, че може да действа, без да се съобразява с правата на другите или закона. Фразата се корени в гатанка: "Къде седи 800-килограмова горила - Отговорът: "Навсякъде, където иска".) в отношенията си с доставчици, особено с производителите на чипове, които също обслужват технологични гиганти, които плащат по-високи цени за по-модерни полупроводници за мобилни телефони, лаптопи и видео игри. Доставчици като тези не могат да бъдат силно въоръжени да танцуват по мелодията на Детройт.

Понастоящем автомобилните производители са в ситуация, в която трябва да се съобразяват, а да не са "голямото куче на улицата", допълва Уейкфийлд. „Намаляването на разходите е приоритет за автомобилните производители. Страхотно е да спестите пари, но не и ако не можете да произвеждате коли", посочи още той.