Байдън заяви, че Русия има "известна отговорност" в кибератаката на тръбопровода Colonial

Американският президент каза, че „има доказателства“, че хакерите или софтуерът, който са използвали, са „от Русия“

09:45 | 11 май 2021
Обновен: 10:37 | 11 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Джо Байдън заяви, че Русия има "известна отговорност" за кибератаката, при която хакери, придобиха контрол над компютърните системи на клщчовият тръбопровод в САЩ с цел откуп. В резултат на това той беше блокиран. Байдън каза, че ще търси глобално сътрудничество в борбата срещу подобни хакерски атаки, пише Bloomberg.

Американският президент не обвини директно Кремъл за атаката, но каза, че „има доказателства“, че хакерите или софтуерът, който са използвали, са „от Русия“. "Те носят известна отговорност“, каза той пред репортери в Белия дом в понеделник, след като обяви, че „моята администрация ще предприеме глобални усилия срещу кибератаките с цел откуп.

„Започнахме да работим с ФБР и Министерството на правосъдието в преследването и залавянето на хакери, които се опитват да придобият контрол над компютърните системи“.

По-рано заместник-съветникът по национална сигурност за кибер и нововъзникващите технологии Ан Нойбергер заяви, че правителството е „активно ангажирано“ с Colonial, но че компанията не е поискала федерална помощ относно нейната киберсигурност. Тя каза, че Федералното бюро за разследване изследва софтуера, използван при атаката от октомври.

„Трансграничните престъпници най-често са извършителите на тези престъпления и те често се възползват от глобалната инфраструктура и глобалните мрежи за пране на пари“, каза тя, описвайки необходимостта от международна кампания за борба с хакерските атаки“.

„За да се справим с експлоатацията на виртуални валути, които често се използват за плащания и хакерски откупи, Министерството на финансите на САЩ полага глоабални усилия, включително чрез стимулиране на разработването и приемането на стандарти за виртуални активи“.

Въпреки това Нойбергер заяви, че няма никакви съвети относно жертвите на атаките и дали те трябва да плащат откупи. Атаките са известни като “ransomware” - вид софтуер, който е предназначен да блокира достъпа до компютърна система, докато се изплати парична сума.

"Тръбопроводът Colonial не е претърпял щети и може да бъде върнат онлайн „сравнително бързо“, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Елизабет Шерууд, като добави че в момента няма проблем с доставките.

Тръбопроводът беше спрян за трети пореден ден в понеделник и доставчиците на гориво все повече се притесняват от възможен недостиг на бензин и дизел в източното крайбрежие на САЩ. В неделя Colonial заяви, че все още работи по план за рестартиране на най-големия тръбопровод за гориво в страната. Възстановяването на дейността ще стане, след като "това е безопасно и в пълно съответствие с одобрението на всички федерални разпоредби."