Златото изпрати най-добрата си седмица от ноември

В края на седмицата апетитът за риск избледня и доларът отслабна, стимулирайки търсенето на злато като алтернативен актив

10:37 | 8 май 2021
Обновен: 10:38 | 8 май 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото поскъпна за трети пореден ден в петък, отчитайки най-големия си седмичен ръст от ноември, след като най-новите икономически данни показаха забавяне на растежа на работните места в САЩ, подкрепяйки продължаването на стимулите и ниските лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Броят на работните места извън земеделския сектор показа, че в САЩ са създадени 266 хил. работни места през април при средна прогноза на анализаторите за 1 млн. Доходността по облигациите потъна след излизане на новината, тъй като апетитът за риск избледня и доларът отслабна, стимулирайки търсенето на злато като алтернативен актив.

Златото се възстанови след лошото начало на годината, когато беше под натиск заради поскъпването на долара и повишаването на доходността по облигациите. И долара, и облигациите, обаче са на пауза за момента, докато инфлационните очаквания се повишават на фона на бума на стоковите пазари, което допълнително увеличава привлекателността на метала като хедж срещу инфлацията. Слабостта на пазара на труда затвърждава очакванията, че затягането на паричната политика остава далеч, а това също действа в подкрепа на златото.

Златото получи

Златото получи подкрепа от поевтиняването на долара и понижаването на доходността по облигациите. Графика: Bloomberg

Златото поскъпна в четвъртък, след като няколко представители на Федералния резерв се изказаха успокояващо по отношение на инфлацията и отхвърлиха идеята за намаляване на покупките на облигации.

Спот цената на златото се повиши с 1.6% до 1843.43 долара за тройунция, като това е най-високото му ниво от средата на февруари. Цената нарасна с 3.5% тази седмица – най-много от началото на ноември. Фючърсите върху златото с доставка през юни поскъпнаха с 0.9% до 1831.30 долара за тройунция. Среброто и платината с незабавна доставка също повишиха цената си. Паладият обаче поевтиня с 4.1%, тъй като трейдърите прибираха печалби след ралито, което изпрати метала, необходим за ограничаване на въглеродните емисии, до нови рекордни нива.