Пет нови инвестиционни трика, които можем да откраднем от Уорън Бъфет

Инвеститорите на всички нива могат да се възползват от ключовите уроци, за да изградят по-добро портфолио през идната година

09:19 | 8 май 2021
Обновен: 09:20 | 8 май 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: David Williams/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: David Williams/Bloomberg

Дори след дългогодишен опит в инвестирането и нетно състояние от над 100 милиарда долара, Уорън Бъфет продължава да прави грешки, пише Yahoo Finance.

Той обаче знае как да се възползва от тях. Известният инвеститор, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway отдели известно време в рамките на годишната среща с акционери на ръководената от него компания, която се проведе на 1 май, за да предостави насоки на инвеститорите, базирани на неговия опит през последните години.

Инвеститорите на всички нива могат да се възползват от ключовите уроци, за да изградят по-добро портфолио през идната година.

1. Инвестирането не е игра

Бъфет беше доста откровен относно това, което мисли за популярни приложения за инвестиране в зората на фиаското GameStop/Robinhood. Той не коментира самите приложения, а по-скоро начина, по който те карат новите инвеститори да гледат на процеса като на игра.

“Мисля, че степента, в която много богатото общество може да награди хората, които знаят как да извличат ползи - особено от хазартните инстинктни на американците и световната общност - не е най-възхитителната част от постижението”, коментира Бъфет.

2. Не можете да победите индексните фондове на S&P 500

Бъфет препоръчва на повечето инвеститори да купуват от индексния фонд на S&P 500 вместо индивидуални акции - дори на собствената му компания.

“Препоръчвам индексния фонд на S&P 500. Никога не съм препоръчвал Berkshire на никого, защото не искам хората да купуват, смятайки, че им подсказвам нещо”, посочва Бъфет.

3. Вярвайте на инстинктите си

Бъфет избягваше технологичния сектор в продължение на много години, но започна да инвестира в Apple през 2016 г. Сега това е една от най-високо оценените му инвестиции.

Миналата година той продаде част от притежанието на Berkshire в компанията. “Това вероятно беше грешка”, коментира Бъфет хода си.

Той обаче не съжалява за продажбата на всички акции на компанията в авиационния сектор. “Смятам, че авиационният бизнес се справи по-добре, защото ние продадохме и им желая всичко най-добро, но все още не искам да купувам акции в сектора”, заяви Бъфет.

4. Настоящето не винаги диктува бъдещето

Не е сигурно, че това, което е популярно днес, ще остане популярно и утре. Според Бъфет това не трябва да е основна цел в инвестирането.

“Има много повече в избора на акции от това да прогнозираш коя индустрия ще се представи чудесно в бъдеще”, коментира инвеститорът.

За да се илюстрира своята гледна точка, Бъфет пусна като част от презентация списък с всички автомобилни компании от десетилетия, чиито имена започват с “М”. Списъкът беше толкова дълъг, че не се помести на един слайд.

Това е така, защото когато интересът към автомобилите става масов след началото на миналия век, около две хиляди компании наводняват индустрията, очаквайки, че тя ще има “страхотно бъдеще”.

До 2009 г. обаче има останали само три производителя, а две от компаниите са в производство по несъстоятелност.

5. Винаги бъдете внимателни

На фона на възхода на компаниите за придобиване със специална цел Бъфет е предпазлив по отношение на спекулациите, които се развиват на пазара.

“SPAC трябва да изразходят средствата си в рамките на две години, доколкото разбирам. Ако трябва да купя бизнес за две години - сложите пистолет до главата ми и кажете: “Трябва да купиш бизнес за две години”, то аз ще купя, макар и да не искам", изтъкна Бъфет. 

Междувременно стана ясно, че известният инвеститор е все по-притеснен относно инфлацията, която започна да се ускорява на фона на силното търсене в някой части на веригите на доставка.

Неговите тревоги са свързани с факта, че по-високите цени могат да ударят бъдещите печалби на компаниите. “Няма да имаме много късмет при придобиванията, докато продължава този период”, коментира Бъфет.